Masačusets

Sankama se zabio u borbeni helikopter - dobiće milionsku odštetu

  • Izvor: Agencije
  • 25.09.2024. 13:37

Savezna vlada proglašena je glavnim krivcem za noćnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen Džef Smit, advokat iz Masačusetsa.

Smit je zamalo poginuo kad se motornim sankama zabio u parkirani borbeni helikopter Blek Hok, piše "AP".

Okružni sudac Mark Mastroianni odlučio je kako Smitu mora biti isplaćena odšteta od 3.3 miliona dolara. U presudi stoji da obje strane snose odgovornost za nesreću koja se dogodila u martu 2019. godine, ali vlada ipak snosi 60 odsto odgovornosti jer je helikopter bio parkiran na stazi koju koriste vozači motornih sanki. 

Mastroiani je uputio kritiku Smitu jer nije na siguran način upravljao motornim sankama. Utvrđeno je da je Smit prebrzo vozio, a imao je i zatamnjene naočare. Smit je tražio 9.5 miliona dolara odštete kako bi pokrio troškove liječenja i izgubljene plate. 

Vlada ima rok od 60 dana

"Zahvalni smo na pažljivom razmatranju komplikovanih činjenica ovog slučaja od strane sudije Mastroianija. Vjerujemo da je pravda zadovoljena, a odluka podstiče javnu sigurnost", rekao je Smitov advokat Dag Desjardins.

Upecana riba sudnjeg dana: Zemljotres u najavi? FOTO

Upecana riba sudnjeg dana: Zemljotres u najavi? FOTO

Vlada je dobila rok od 60 dana da isplati odštetu ili uloži žalbu. Smitovi advokati tvrdili su da je posada helikoptera Blek Hok koji je letio iz Fort Druma u Njujorku za Vortington u Masačusetsu na noćnu obuku bila nemarna jer je parkirala letjelicu dugu 19.5 metara na stazi koju koriste vozači motornih sanki.

"Sud smatra da je vlada prekršila svoju dužnost jer nije preduzela nikakve korake da se zaštiti od očiglednog rizika prisustva kamufliranog helikoptera parkiranog na aktivnoj stazi za motorne sanke, u pomalo šumovitom području, u mraku. Helikopter i prostor na kojem je bio parkiran nisu bili osvijetljeni niti obilježeni na bilo koji način", potvrdio je sudija. 

Smit, koji je helikopterom prebačen u centar za traumatologiju sa desetak slomljenih rebara, probušenim plućima i teškim unutrašnjim krvarenjem, i do sada je preživljavao uz pomoć invalidske naknade. 48-godišnjak ima problema pri obavljanju jednostavnih zadataka, poput navlačenja čarapa ili hlača. 

Popio je dva piva uoči nesreće

Inače, na mjestu staze za motorne sanke nalazi se i rijetko korištena pista. Sporni Blek Hok je tako sletio na pistu koja je odobrena od Savezne uprave za vazduhoplovstvo. Smit tvrdi kako se vozio stazom više od 100 puta, ali da je letjelicu na njoj zadnji put vidio prije više decenija, dok je još bio dijete. 

Vlada je tvrdila da članovi posade helikoptera nisu znali da su sletjeli na stazu za motorne sanke. Odbacila je tvrdnje da je mogla spriječiti nesreću, naglasivši da posada nije bila dužna osvjetljavati helikopter. Pokušala je okriviti Smita, tvrdeći da je vozio brzinom većom od 105 kilometara na sat te da je konzumirao lijekove i dva piva prije vožnje. 

Sud odlučio: Neustavna odluka Stanivukovića o poskupljenju parkinga

Sud odlučio: Neustavna odluka Stanivukovića o poskupljenju parkinga

Smit je ispričao kako je uoči nesreće bio kod svoje majke kojoj je pomagao popraviti računalo. Popio je pivo uz večeru i još jedno s ocem prije nego što je krenuo u susret svom bratu, Ričardu Smitu, na stazi. Prisjetio se kako su se svjetla njegovih sanki odbijala od "nečega", ali tek je kasnije shvatio da su se odbijala od helikoptera. 

"Našao sam ga licem prema dole u snijegu. Okrenuli smo ga na leđa i možda se sjećam da sam vikao ili rekao jednom od svojih šefova da donese prvu pomoć i deke. Sjećam se da je hvatao dah", kazao je na sudu Benjamin Foster, član posade. 

"Čim sam čuo da je neko na motornim sankama udario u helikopter, znao sam da je to moj brat. Jednostavno sam znao da je to on. Otišao sam dole i otac mi je rekao da je Džef živ. Nisam spavao te noći. Proveo sam tu noć na koljenima moleći", naveo je Ričard Smit. 

Pratite nas i putem Vibera