Antarktik

Satelitski snimci otkrili zastrašujuću istinu: Ledeni kontinent postaje zelen

  • 04.10.2024. 15:45

Dijelovi Antarktika, ledenog kontinenta, postaju zeleni – sve je više biljaka koje niču iz zemlje ne tako daleko od južnog pola. Ovo ozelenjavanje dešava se alarmantnom brzinom i to zbog ekstremnog skoka temperature, pokazalo je novo istraživanje i naučnici su ozbiljno zabrinuti zbog toga.

Naučnici su koristili satelitske snimke kako bi analizirali nivoe vegetacije na Antarktičkom poluostrvu i zapazili da ledeni dijelovi ozelenjavaju alarmantnom brzinom zbog ekstremno visokih temperatura, objavio je Si-Еn-Еn.

Prema studiji naučnika sa univerziteta Еkseter i Hertfordšir u Еngleskoj, otkriveno je da se biljni svijet, uglavnom mahovina, povećao više od 10 puta u proteklih 40 godina.

Apokaliptični prozori iz Buturović Polja kod Konjica (VIDЕO)

Apokaliptični prozori iz Buturović Polja kod Konjica (VIDЕO)

Vegetacija je pokrivala manje od jednog kvadratnog kilometra Antarktičkog poluostrva 1986. godine, ali je dostigla skoro 12 kvadratnih kilometara do 2021. godine, pokazalo je istraživanje.

Iako je na Antarktiku još uvijek skoro u potpunosti snijeg i led, ta mala zelena površina je dramatično porasla od sredine osamdesetih, rekao je Tomas Roland, autor studije i naučnik za životnu sredinu sa Univerziteta u Еkseteru.

Antarktik, najhladnije mjesto na Zemlji, nedavno je zahvaćen ekstremnim visokim temperaturama.

Crne brojke rastu: U Jablanici do sada stradalo 16 osoba

Crne brojke rastu: U Jablanici do sada stradalo 16 osoba

Ovog ljeta, na dijelovima Antarktika (gdje je zima) zabilježene su temperature koje su išle i do 10 stepeni.

Kako zagađenje fosilnim gorivima nastavlja da zagrijava svijet, Antarktik će nastaviti da se zagrijava i to ozelenjavanje vjerovatno će se samo ubrzati, predviđaju naučnici.

Što je poluostrvo više zelenilo, to će se više tla formirati i veća je vjerovatnoća da će region postati povoljniji za invazivne vrste, potencijalno ugrožavajući domaće divlje životinje.


Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:50 Mućke (12+) (R)

    'Mućke (12+) (R)

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.