Dva izvora

Si-Еn-Еn ''otkriva'' zašto SAD kasne s slanjem oružja za Kijev

  • 21.09.2024. 14:50

Nedostatak zaliha oružja vjerovatno će primorati Vašington da odloži isporuke obećane vojne pomoći Ukrajini, javio je Si-Еn-Еn, pozivajući se na dva američka zvaničnika upoznata sa ovim pitanjem.

U međuvremenu, Kijev traži od svojih zapadnih sponzora da ubrzaju isporuke oružja i odobre korišćenje raketa dugog dometa za udare duboko po ruskoj teritoriji. 

Rusi udarili na energetske objekte: Likvidirano više od 1.000 ukrajinskih vojnika!

Rusi udarili na energetske objekte: Likvidirano više od 1.000 ukrajinskih vojnika!

Prema podacima Pentagona, unutar specijalnog mehanizma za brzo slanje oružja Kijevu (PDA) koji je odobrio Kongres ostalo je još 5,9 milijardi dolara. Međutim, novi paketi oružja su sve manji kako se američke zalihe smanjuju, navodi Si-Еn-Еn. 

Preostala sredstva u okviru PDA se moraju iskoristiti u naredne dvije nedjelje pošto Predstavnički dom Kongresa SAD nije uspio da se dogovori oko produžetka ovog roka. Stoga će Bijela kuća možda biti primorana da promijeni svoj dosadašnji pristup koji je podrazumijevao male pošiljke, i da ubuduće "najavljuje velike pakete vojne pomoći za koje će biti potrebni mjeseci da se isporuče", navodi Si-Еn-Еn.

Vašington procjenjuje da će Kijevu trebati najmanje pola milijarde sredstava iz PDA mjesečno tokom fiskalne 2025. godine, prenosi američki medij, pozivajući se na visokog zvaničnika Bijele kuće.

Ukrajinci ne odustaju od napada na nuklearnu elektranu: Udarili dronovima, oštećen transformator

Ukrajinci ne odustaju od napada na nuklearnu elektranu: Udarili dronovima, oštećen transformator

Prošle nedjelje, "Volstrit džornal" je rekao da su zapadni zvaničnici upozorili Kijev da će "potpuna ukrajinska pobeda" zahtijevati ogromna sredstva koja ni SAD ni Еvropa ne mogu da obezbijede.

Očekuje se da će Vladimir Zelenski sljedeće nedjelje predstaviti svoj novi "plan pobjede" američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu. Uspjeh plana će "direktno zavisiti od odobrenja i podrške SAD", rekao je Zelenski.

Zelenski sprema listu želja za Bajdena

Zelenski sprema listu želja za Bajdena

Ukrajinski komandanti i političari su u više navrata tvrdili da su neuspjesi kijevskih snaga na bojnom polju rezultat kašnjenja zapadnog oružja

Moskva je upozorila da nikakva zapadna pomoć neće spriječiti njene trupe da ostvare ciljeve vojne operacije, niti da će promijeniti krajnji ishod sukoba, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera