Mađarski ministar spoljnih poslova

Sijarto američkom ambasadoru: Uživajte u prebrojavanju

  • Izvor: SRNA
  • 25.10.2024. 21:19

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je američkom ambasadoru Dejvid Presman, koji je kritikovao najvišeg diplomatu Mađarske jer je posjetio Rusiju 11 puta od početka ukrajinske krize, da uživa u prebrojanju.

Sijarto je istakao da će posjećivati bilo koju zemlju za koju smatra da treba sve dok je to u skladu sa interesima Budimpešte.

On je naveo da su djelovanja i odluke mađarske spoljne politike određene samo interesima Mađarske i savjetovao Presmanu da se navikne.

- Ukoliko mađarski nacionalni interesi zahtijevaju da se sastanem i vodim važne razgovore sa ruskim ili bjeloruskim kolegama, to je upravo ono što ću učiniti, kao što i radim prethodnih godina - rekao je Sijarto novinarima.

Sijarto je komentarisao i Presmanovu opasku da su njegove posjete Rusiji "u potrazi za profitom, a ne za mirom".

- Kada smo već kod profita, možda bi ambasador želio da kaže nešto o ekonomskoj koristi koju su pobrale SAD kada je Rusija poslala mnogo uranijuma za njene nuklearne elektrane prošle godine - naglasio je Sijarto.

Mađarska vlada se više puta zalagala za svoje suvereno pravo da sarađuje sa Rusijom u energetici, poljoprivredi i drugim oblastima.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: