Najviši nivo bilateralne saradnje

Sijarto: Izuzetni prijateljski odnosi Srbije i Mađarske

  • Izvor: SRNA
  • 01.10.2024. 16:53

Ministri spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i Mađarske Peter Sijarto potvrdili su danas izuzetne prijateljske odnose dvije zemlje i najviši nivo bilateralne saradnje u modernoj istoriji.

Đurić je na sastanku sa Sijartom u Berlinu, tokom ministarskog sastanka Berlinskog procesa, zahvalio za snažnu, kontinuiranu podršku koju Mađarska daje Srbiji u procesu evrointegracija.

On je naglasio da se Srbija zalaže za očuvanje mira i stabilnosti regiona, što je neophodan preduslov za njegov politički i ekonomski razvoj, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Đurić je istakao da cijeni razumijevanje Mađarske za osjetljivost koje pitanje Kosova i Metohije ima za Srbiju, i podsjetio na grubo kršenje ljudskih, političkih i ekonomskih prava Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

Sagovornici su se složili da se ekonomska saradnja dvije zemlje veoma dinamično razvija, a Đurić je konstatovao da je Srbija prošle godine prvi put ostvarila suficit u robnoj razmjeni sa Mađarskom navodi se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije istakao je i dobru saradnju u oblasti energetike i u infrastrukturnim projektima, izražavajući zadovoljstvo zbog završetka rekonstrukcije i modernizacije dionice brze pruge Beograd - Novi Sad, odnosno prve dionice brze pruge Beograd - Budimpešta.

Đurić se danas u Berlinu sastao i sa ministrom inostranih poslova Njemačke Analenom Berbok, kojoj je rekao da je Beograd posvećen dijalogu, ali da Priština od samog početka pokazuje krajnju nekonstruktivnost i nespremnost da sprovede dogovore, posebno one koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština.

Ministar spoljnih poslova Srbije je naglasio da Priština poseže za jednostranim mjerama kako bi suštinski promijenila situaciju na terenu i kršenjem ljudskih, političkih i ekonomskih prava Srba podstakla njihovo masovno iseljavanje sa Kosova i Metohije. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    'Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    'Stranačka hronika

  • 21:40 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)