Mađarski ministar spoljnih poslova

Sijarto: Promigraciona politika ЕU predstavlja opasnost

  • Izvor: Tanjug
  • 19.09.2024. 14:13

Promigraciona politika Еvropske unije predstavlja opasnost, dok borba Kirgistana protiv terorizma znači sigurnost za Еvropu, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Biškeku.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kirgistanskim kolegom Jenbekom Kulubajevim, Sijarto je rekao da obe zemlje plaćaju cijenu sukoba za koje nisu odgovorne, prenio je MTI.  

Mađarska i Kirgistan bile su članice "globalne promirovne većine" koje pozivaju na hitan prekid vatre i mirovne pregovore u ratu u Ukrajini, rekao je on, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Mađarske.  

Sijarto je pohvalio napore Kirgistana u borbi protiv terorizma i rekao da je globalna prijetnja od terorizma "veća nego ikada" zbog mogućnosti ilegalne migracije koje se nude potencijalnim napadačima.  

Putin iznio prioritet ruskog predsedavanja u BRIKS

Putin iznio prioritet ruskog predsedavanja u BRIKS

On je kazao da promigraciona politika ЕU ohrabruje imigrante da započnu svoje putovanje ka kontinentu, a teroristi "koriste poplavu ljudi".  

Mađarska "sve zemlje koje daju prioritet borbi protiv terorizma na način na koji to čini Kirgistan vidi kao saveznika", istakao je Sijarto.  

Budimpešta, koja predsjedava Еvropskom unijom, takođe podržava početak pregovora sa Kirgistanom o ublažavanju viznog režima i potpisivanju poboljšanog sporazuma o partnerstvu i saradnji.  

Sijarto je rekao da su kritike zvaničnika ЕU upućene Kirgistanu u vezi sa navodnim zaobilaženjem sankcija Rusiji "potpuno neosnovane".  

"Mađarska vidi sankcije ЕU kao štetne, opasne i apsolutno beskorisne, koje više štete državama članicama nego Rusiji", naglasio je on.  

Prema njegovim riječima, lideri ЕU očigledno nisu spremni priznati da su sankcije bile loša odluka i radije optužuju druge, a među njima i Kirgistan.  

Mađarska bi uvijek podržala Kirgistan kao vezu između Istoka i Zapada, istakao je Sijarto.  

Mađarska vjeruje da svaka zemlja ima suvereno pravo da iskorijeni spoljno miješanje i uticaj na volju naroda, dodao je on.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: