Andrej Babiš

Slovačko ministarstvo greškom stavilo češkog političara na spisak tajnih agenata

  • Izvor: Tanjug
  • 23.10.2024. 13:30

Slovačko ministarstvo unutrašnjih poslova je priznalo da je bivšeg češkog premijera i populističkog opozicionog lidera Andreja Babiša pogrešno registrovalo kao agenta tajne policije iz komunističke ere (StB), a okružni sud u Bratislavi je nedavno odobrio sporazum između tog ministarstva i češkog političara, koji je povukao zahtjev za odštetu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je priznalo da je Babiš pogrešno stavljen na spisak agenata StB, kao i da on nije svjesno sarađivao sa tajnom policijom, prenio je danas Еuraktiv.

U okviru  postignute nagodbe, Babiš je pristao da povuče zahtjev za finansijsku odštetu.

''Amerikanci odbacili 'plan pobjede', ali nisu rekli Zelenskom''

''Amerikanci odbacili 'plan pobjede', ali nisu rekli Zelenskom''

"Mi smo pribavili dvije nezavisne pravne analize, a obje su ukazale da je velika vjerovatnoća da ćemo izgubiti slučaj", rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Matej Nojman, dodajući da bi nastavljanje spora moglo dovesti do značajnih finansijskih potraživanja Babiša.

Ova nagodba je izazvala žestoke reakcije, a kritičari su naveli da su u donošenju odluka imali ulogu politički savezi.

Babiš ima bliske veze sa slovačkim političarima, uključujući premijera Roberta Fica i predsjednika Petera Pelegrinija kojeg je podržao ranije ove godine u kampanji za predsjedničke izbore, navodi Еuraktiv uz napomenu da su ovakve veze dovele do iznošenja optužbi za politički favoritizam, prenosi Tan‌jug.

Putin: Moskva želi da ojača ulogu BRIKS-a u svijetu

Putin: Moskva želi da ojača ulogu BRIKS-a u svijetu

Češki premijer Petr Fjala osudio je nagodbu, nazvavši je "nevjerovatnim političkim dogovorom" sklopljenim između Babiša i njegovih slovačkih saveznika.

Slovački Institut nacionalnog sjećanja u međuvremenu je oštro ustao protiv nagodbe, insistirajući da je Babišova registracija kao agenta službe StB bila legitimna i da to potvrđuje nekoliko dokumenata iz njihovog arhiva.

Slovačka opoziciona partija SaS oštro je kritikovala odluku Ministarstva da sklopi sporazum sa Babišom, opisujući je kao neprihvatljivu i pogrešnu.

Kako navodi Еuraktiv, nagodba je sklopljena u trenutku kada Babiš i dalje predstavlja značajnu figuru u češkoj politici i nada se da će pobijediti na parlamentarnim izborima naredne godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.