Smetovi napravili haos

Snežne oluje odnijele dva života u Južnoj Africi

  • Izvor: Telegraf
  • 23.09.2024. 19:58

Neobično kasne snježne oluje zahvatile su obalne oblasti Južne Afrike tokom vikenda, usmrtivši dvoje ljudi i primoravši vlasti da zatvore neke od glavnih auto-puteva u zemlji.

Smrtni slučajevi su pripisani hipotermiji nakon što su dvije osobe ostale zarobljene u vozilima blokiranim usljed jakih snježnih padavina na auto-putu N3, koji je glavna ruta ka obalnom gradu Durbanu. Jedna od žrtava bila je tridesetdevetogodišnja žena koja je ostala zarobljena u kombiju.

Provincije Kvazulu-Natal i Vristat najteže su pogođene olujama, a zvaničnici su upozorili da bi neke oblasti mogle da snađu i poplave kako se snijeg bude topio. Usjevi mnogih poljoprivrednika bili su dva dana zatrpani snijegom.

Hitne službe su izvlačile desetine kamiona i drugih vozila zaglavljenih u snijegu, dok su drugi distribuirali hranu i tople napitke vozačima koji su bili zarobljeni satima.

Vozači su upozoreni da budu oprezni u oblastima koje su očišćene.

Škole su zatvorene u Kvazulu-Natalu, gdje je pokrajinski ministar za saradnju i upravljanje, Tulasisve Butelezi, upozorio da bi zajednice duž rijeke Tugela mogle iskusiti poplave.

"Kako škole ostaju zatvorene, roditelji se pozivaju da djecu drže dalje od neobezbijeđenih vodenih površina, uključujući rijeke i brane", rekao je Butelezi.

Pratite nas i putem Vibera