Vojni potencijala

Stoltenberg ''izgubio'' funkciju pa priznao: Еvropa inferiornija od Rusije!

  • 04.10.2024. 21:20

Еvropske članice NATO-a su inferiorne u odnosu na Rusiju u pogledu vojnog potencijala i trebalo bi da nadoknade ovo zaostajanje povećanjem izdataka za odbranu, rekao je bivši generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da evropske zemlje sada imaju premalo naoružanja, opreme i vojnika u stanju visoke spremnosti za potencijalni sukob.

"Znamo da zaostajemo sa Rusima. Ne mogu vam tačno reći koliko će to koštati da se nadoknadi zaostajanje, ali mogu vam sa sigurnošću reći da, ako saveznici ispune što su obećali, to će koštati mnogo više od dva procenta, bilo da je 2,5 ili tri", izjavio je Stoltenberg za "Fajnenšel tajms".

Tajno oružje Irana: Da li će Teheran zatvoriti moreuz od koga ''zavisi'' svijet?

Tajno oružje Irana: Da li će Teheran zatvoriti moreuz od koga ''zavisi'' svijet?

On je dodao da je Moska svjesna ovakvog stanja stvari.

Odgovarajući na pitanje za čim je najviše žalio nakon što je napustio funkciju generalnog sekretara alijanse, Stoltenberg je rekao da je NATO trebalo ranije da počne da isporučuje ubojito oružje Ukrajini.

Ubijen član obezbjeđenja nuklearne elektrane Zaporožje

Ubijen član obezbjeđenja nuklearne elektrane Zaporožje

On je naglasio da su isporuke trebalo da budu izvršene prije početka ruske specijalne vojne operacije u februaru 2022, ali se većina saveznika "veoma plaši posljedica", prenio je TASS.

"Mislim da svi moramo da priznamo, trebalo je da im damo više oružja, naprednije i brže oružje. Ja preuzimam svoj dio odgovornosti", naveo je Stoltenberg.

On je dodao da je dostupnost modernijeg naoružanja Ukrajini mogla spriječiti sukob sa Rusijom ili "barem znatno otežati" ruskoj vojsci izvršavanje borbenih zadataka.

Pratite nas i putem Vibera