Dvostruke demonstracije u Kemnicu

Stotine policajaca sprečava sukob ljevičara i desničara

  • 27.08.2018. 21:35

Stotine policajaca angažovano je u Kemnicu u istočnoj Njemačkoj, kako bi spriječili sukobe tokom dva protesta koja su organizovale grupe pristalica ljevice i ekstremne desnice.

Oko hiljadu pristalica ljevice skandiralo je protiv "nacista i nacističke propagande", dok su pristalice desnice uzvikivale parole o lažima medija. 

Policajci u opremi za razbijanje pobuna uspjeli su da zadrže one demonstrante koji su pokušali da dođu do druge grupe. 

Demonstranti desnice bacali su flaše i petarde ka suparničkoj grupi, prije nego što su započeli svoj marš. 

Za sada nema podataka o povrijeđenima, niti o uhapšenima, javio je AP. 

Protesti u Kemnicu organizovani su zbog ubistva državljanina Njemačke, nakon čega su uhapšena dva lica iz Iraka i Sirije. 

Policija Kemnica saopštila je da su trojica muškaraca juče povrijeđena u obračunu, nakon čega je 35-godišnji Nijemac nešto kasnije podlegao zadobijenim povredama. 

Novinska agencija DPA javila je da su tužioci danas saopštili da su Sirijac i Iračanin privedeni pod sumnjom da su počinili ubistvo, ali da nisu otkrili njihov identitet niti više detalja o privođenju, prenio je AP. 

Vlasti navode da je u toku istraga o mogućem motivu za ubistvo. 

Ubistvo je već izazvalo spontane proteste na koje je sinoć u Kemnicu izašlo nekoliko stotina ljudi. 

Portparol njemačke Vlade Štefan Zajbert osudio je nasilje na ulicama Kemnica, rekavši da takvim stvarima nije mjesto u NJemačkoj. 

"U NJemačkoj nema mjesta za samostalno sprovođenje pravde, za netoleranciju i rasizam, kao ni za grupe koje šire mržnju na ulicama", rekao je Zajbert.