Najmanje šestoro povrijeđenih

Sukobi demonstranata u Njemačkoj

  • 28.08.2018. 10:00

Najmanje šest ljudi povrijeđeno je u sinoćnjim sukobima suparničkih ljevičarskih i desničarskih demonstranata u istočnom njemačkom gradu Kemnicu poslije ubistva jednog njemačkog državljanina.

Petarde i ostali objekti bacani su sa obje strane i povrijeđene su dvije osobe, saopštila je policija. Kasnije su povrijeđena još četiri desničarska demonstranta kada su ih napali ljevičari, prenijela je agencija DPA. 

Dvodnevni protesti pokrenuti su poslije smrti 35-godišnjeg Nijemca tokom svađe migranata iz Sirije i Iraka u nedjelju, 26. avgusta. 

Sirijac star 23 godine i Iračanin star 22 godine pojavili su se juče pred sudom u Kemnicu povodom smrti muškarca usljed ubadanja i zadržani su u pritvoru. 

Tužilaštvo navodi da su oni napali žrtvu "bez opravdanog razloga". Još dva muškarca teško su povrijeđena u incidentu. 

Sinoć se u Kemnicu okupilo oko 2.000 desničarskih demonstranata i oko 1.000 lica koja su im se suprotstavila. Policija je pokušala da održi rastojanje između dvije grupe. 

Dvije grupe su se razišle u kasnim večernjim satima, a policijski portparol priznao je da je broj demonstranata iznenadio snage reda i da nije bilo angažovano dovoljno policajaca. 

On je rekao da je policija očekivala samo nekoliko stotina demonstranata. 

Atmosfera u gradu sinoć je bila napeta, a policajci su ostali na ulicama tokom noći.