Brojni propusti

Tajna služba podbacila u zaštiti Trampa

  • 25.09.2024. 15:55

Brojni propusti Tajne službe uoči mitinga bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa u julu, kada je na njega pucao naoružani muškarac, bili su "predvidivi, mogli su se spriječiti i direktno su povezani sa događajima koji su rezultirali atentatom tog dana", objavila je dvostranačka istražna komisija Senata.

Slično internoj istrazi Tajne službe i tekućoj dvostranačkoj istrazi koju vodi Predstavnički dom, privremeni izvještaj Senatskog komiteta za unutrašnju bezbjednost i državna pitanja otkrio je višestruke propuste na gotovo svim nivoima uoči pucnjave u Batleru, u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji.

Posebno je ukazano na planiranje, komunikaciju, bezbjednost i alokaciju resursa, prenio je AP.

Istražioci su otkrili da nije postojao jasan lanac komandovanja u Tajnoj službi i drugim bezbjednosnim agencijama, kao ni plan za pokrivanje zgrade na koju se napadač popeo kako bi ispalio hice.

Zvaničnici su radili na više odvojenih radio-kanala, što je dovelo do propusta u komunikaciji, a neiskusni operater dronova zaglavio se na telefonskoj liniji za pomoć pošto njegova oprema nije radila ispravno.

Komunikacija među bezbjednosnim zvaničnicima bila je "igra gluvih telefona", rekao je demokratski senator Geri Piters, jedan od istražilaca.

U izvještaju se navodi da je Tajna služba obaviještena o osobi na krovu zgrade otprilike dva minuta prije nego što je napadač Tomas Metju Kruks ispalio osam metaka u Trampovom pravcu na manje od 150 metara od mjesta na kojem je govorio bivši predsjednik. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: