Mediji: Parizu predati podaci o zločinima nad djecom

Telegram ipak poklekao?

  • Izvor: RT Balkan
  • 12.09.2024. 16:26

Nakon što su francuske vlasti uhapsile osnivača Telegrama Pavela Durova, Telegram počeo je da odgovara na zahtjeve Pariza, piše "Liberasion", navodeći da su do sada francuskoj strani već predati podaci o nekim zločinima nad djecom.

"Prema našim informacijama, platforma za razmjenu poruka je odgovorila na zahtjeve Kancelarije za maloljetnike nacionalne policije i žandarmerije u vezi sa nekoliko krivičnih istraga, pruživši materijal koji bi mogao da pomogne u identifikaciji određenih osumnjičenih. Konkretno, riječ je o zločinima nad djecom", navodi se u tekstu.

List dalje podsjeća da veliki broj tužilaštava u Francuskoj vodi procese u kojima se od Telegrama zahtjeva da preda određene informacije. Pored toga, saradnicima državnih organa se savjetuje da obnove ranije obustavljene istrage. 

Durov najavio izmjene na Telegramu

Durov najavio izmjene na Telegramu

"Liberasion" ističe i da se vlasti u Belgiji, takođe, nadaju saradnji sa Telegramom. 

"Mi smo zaista primjetili da je Telegram već neko vrijeme spremniji da sarađuje sa pravosudnim sistemom. Pomno pratimo ovo pitanje u nadi da će saradnja nastaviti da se razvija u pravom smjeru", rekli su iz federalnog tužilaštva Belgije. 

Podsjetimo, tužilac Lora Beko je otkrila da je Telegram privukao pažnju istražitelja nakon što su odlučili da ignorišu zahtjeve Odjeljenja za sajber-kriminal, uključujući i one koji se tiču dječije pornografije. 

''Život Durova u opasnosti''

''Život Durova u opasnosti''

Durov je zbog odbijanja da sarađuje sa francuskim vlastima uhapšen 24. avgusta u Parizu. Optužen je za čitav niz krivičnih djela, uključujući i za saučesništvo u upravljanju internet platformom u cilju obavljanja nezakonitih transakcija organizovane grupe.

Povodom njegovog hapšenja oglasio se i bivši američki obavještajac Еdvard Snouden, koji je izjavio da je hapšenje osnivača Telegrama napad na osnovno pravo slobode govora.

Mask poslije hapšenja Durova: Bilo bi mi pametno da ograničim svoja putovanja!

Mask poslije hapšenja Durova: Bilo bi mi pametno da ograničim svoja putovanja!

Durov je pušten uz kauciju od pet miliona evra, ali mu je za sada zabranjen izlazak iz Francuske, a tužilac Lora Beko tvrdi da osnivač Telegrama sada sarađuje sa istragom. 

Pratite nas i putem Vibera