U vezi sa "vučijim pozdravom"

Turski ambasador pozvan u njemačko ministarstvo zbog Demirala

  • Izvor: SRNA
  • 05.07.2024. 08:46

Ambasador Turske u Njemačkoj Ahmet Bašar Šen pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu u vezi sa "vučijim pozdravom" koji je na utakmici Еvropskog prvenstva u fudbalu pokazao turski fudbaler Merih Demiral prilikom proslave gola.

Portparol Ministarstva rekao je da je od Šena zatraženo da objasni gest i da preduzme mjere, dan nakon što je njemački ambasador u Turskoj pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari, pošto je Vlada Turske optužila Berlin za "ksenofobiju" zbog kritikovanja simbola povezanog sa grupom "Sivi vukovi".

Grupa je označena kao "desničarska ekstremistička". Između 18.500 i 20.000 članova "Sivih vukova" živi u Njemačkoj, što tu grupu čini drugom najvećom "desničarskom ekstremističkom" organizacijom u toj zemlji, nakon Alternative za Njemačku (AfD).

UЕFA pokrenula istragu protiv Turčina zbog ''vučijeg pozdrava''

UЕFA pokrenula istragu protiv Turčina zbog ''vučijeg pozdrava''

AP podsjeća da u Njemačkoj, za razliku od Austrije i Francuske, nije zabranjen ni rad "Sivih vukova" niti pokazivanje "vučijeg pozdrava".

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Nensi Fazer osudila je postupak Demirala, ocijenivši da je "potpuno neprihvatljivo korištenje fudbalskih prvenstava kao platforme za rasizam".

"Vučiji pozdrav" predstavlja glavu vuka. Ispruženi kažiprst i mali prst predstavljaju uši, dok savijeni palac, srednji prst i prstenjak formiraju njušku.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: