Donji dom

U Austriji izabran prvi predsjednik parlamenta iz redova desnice

  • 24.10.2024. 22:47

Donji dom austrijskog parlamenta izabrao je danas prvog predsjednika iz redova krajnje desnice Valtera Rozenkranca nakon što je njegova Slobodarska partija pobijedila na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima.

Ovo je prvi put da neko iz Slobodarske partije Austrije dođe na jednu od najviših funkcija u toj zemlji, koja je obično rezervisana za najjaču stranku u parlamentu.

Rozenkranc, šezdesetdvogodišnji advokat i veteran, poslanik Slobodarske partije Austrije, nedavno je služio kao ombudsman Austrije, koga je imenovao parlament.

Njegove pristalice ističu da ga decenije javnog služenja kvalifikuju za drugu najvišu funkciju u zemlji, javlja Rojters.

Međutim, iako je predstavnik Slobodarske partije izglasan za predsjednika parlamenta, to još ne znači da će ta partija formirati buduću vladu.

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen je 22. oktobra prekršio običaj da lideru prvoplasirane stranke na izborima da mandat da formira vladu, već je tražio od sadašnjeg kancelara Karla Nehamera da preuzme taj proces.

Ko god da bude vodio narednu vladu, moraće da napravi koaliciju da bi imao parlamentarnu većinu.

Međutim, Nehamerova konzervativna Austrijska narodna partija rekla je da neće sarađivati sa Slobodarskom partijom i njenim liderom Herbertom Kiklom.

Ostale tri stranke u novom parlamentu takođe su se izjasnile da neće sarađivati sa Slobodarskom partijom.

Kikl je naveo da će Slobodarska partija ući u vladu samo ako on bude novi kancelar.

Nehamer je rekao da će pokušati da formira trostranačku koaliciju sa socijaldemokratama lijevog centra i jednom od dvije manje stranke, liberalnim Neosom ili Zelenim. 

(Srna)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: