Virus korona

U Njemačkoj od danas 3G pravilo, uskoro ukidaju besplatne testove

  • Izvor: Indeks
  • 23.08.2021. 16:51

U Njemačkoj je danas u svim saveznim pokrajinama na snagu stupilo tzv. 3G pravilo, po kojem u javne prostore mogu ući samo oni koji dokažu da su vakcinisani, preboljeli virus korona ili pokažu negativan test.

Pravilo 3G vrijedi u svim javnim ustanovama, bioskopima, pozorištima, bazenima, restoranima te uslužnim djelatnostima gdje nije moguće održavati razmak, poput frizera ili pedikera.

U hotelima će oni koji nisu vakcinisani ili koji nisu preboljeli virus korona svaka tri dana morati pokazati negativan test.

Gradovi i opštine mogu ta pravila izuzeti ako sedmodnevna incidencija u jednom okrugu na prelazi vrijednost od 35. Obaveza nošenja maske i održavanja razmaka u maloprodaji i javnom prevozu ostaje na snazi za sve bez obzira na to radi li se o vakcinisanima, onima koji su preboljeli virus korona ili negativno testiranima.

Ukidaju besplatne antigenske testove

Pritisak na nevakcinisane će se povećati od 11. oktobra, od kada država više neće preuzimati troškove antigenog testiranja koje je sada besplatno. Na sastanku savezne i pokrajinskih vlada početkom avgusta je zaključeno kako sada, kada svako ko se može vakcinisati ima pristup vakcini, finansiranje testiranja više nije opravdano.

Njemački ministar zdravstva Jens Špan najavio je u ponedjeljak da odlučujuća za daljnje mjere protiv virusa korona više neće biti incidencija, nago broj hospitalizovanih pacijenata koji su zaraženi virusom korona.

S 3G kroz jesen i zimu

Bavarski premijer Markus Zeder (CSU) ne želi se više oslanjati samo na incidenciju: "Na temelju visoke stope vakcinisanih, metodologija koje se primjenjivala u prva tri talasa, dakle incidencija, nije više odgovarajuća", rekao je bavarski premijer za minhenske medije. 

On se zalaže za to da se veća važnost pridaje situaciji u bolnicama i da se napravi "neka vrsta bolničkog semafora" koji će označavati crvenu liniju, prenosi Deutsche Welle.

Njemački ministar zdravlja Jens Špan (CDU) isključio je mogućnost da se ljudima koji su potpuno ozdravili i vakcinisani ubuduće ograničavaju kontakti i izlasci. On je dodao da je cilj da se kroz jesen i zimu prođe bez dodatnih mjera, uz pomoć pridržavanja poznatih pravila o boravku u javnom prostoru - distanci, higijeni i maskama, kao i uz pomoć pravila 3G u zatvorenim prostorijama, i, naposljetku, uz geslo "vakcinisanje".

Ministar privrede Peter Altmajer (CDU) je izjavio: "Prema svemu što sada znamo, možemo izbjeći novo zatvaranje za vakcinisane  i one koji su preboljeli koronu."