Pakistan

Ubijen 21 rudar: Porodica neće da ih sahrani, izbili protesti

  • Izvor: Agencije
  • 11.10.2024. 19:11

Nepoznate naoružane osobe ubile su 21 rudara i ranile još šest na jugoistoku Pakistana u nemirnoj provinciji Beludžistan, na tromeđi Pakistana, Irana i Avganistana, rekao je danas jedan policijski zvaničnik.

Do napada je došlo nekoliko dana pred veliki bezbjednosni samit u glavom gradu Pakistana, Islamabadu, a za napadačima je krenula potjera.

Napadači su prethodne noći u mjestu Duki upali u prostorije u kojima rudari odsjedaju, opkolili ih i otvorili vatru na njih, a potom su na instalacije u rudniku pucali iz raketnih bacača i bacali na njih granate, pričinivši štetu.

Većina žrtava je iz oblasti Beludžistan u kojima živi pripadnici plemenske zajednice Paštuni. Trojica poginulih i četvoro ranjenih potiče iz Avganistana.

Gnjevni zbog nasilja, lokalni prodavci zatvorili su radnje, a izbio je i cjelodnevni štrajk.

Jedan od kritično ranjenih rudara umro je kasnije u bolnici od zadobijenih rana.

Prema riječima lokalne policije, rodbina odbija da sahrani svoje najmilije koji su ubijeni i posjedala je na mjestu napada u znak protesta. Iako islamska tradicija nalaže momentalnu sahranu, demonstranti insistiraju na tome da vlasti prvo uhapse napadače.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali će sumnja najvjerovatnije pasti na zabranjenu Beludžistansku oslobodilačku armiju, koja napada i civile i pakistanske snage bezbjednosti.

Nekoliko separatističkih grupa djeluje u Beludžistanu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: