Švedska klimatska aktivistkinja

Uhapšena Greta Tunberg

  • 05.10.2024. 21:35

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg privedena je danas popodne u Briselu nakon što su ona i grupa drugih demonstranata blokirale raskrsnicu.

Kako prenosi belgijski portal VRT, u 14.30 po lokalnom vremenu oko 300 ekoloških aktivista krenula je u protestnu šetnju od Luksemburškog trga ispred Еvropskog parlamenta do metro stanice Merode u Еterbeku.

Oni su saopštili da planiraju da tamo održe "javni sastanak o klimatskoj pravdi".

Međutim, oko stotinu njih usput je blokirala jednu od prestoničkih raskrsnica, a policija je počela da privodi aktiviste, među kojima je bila i Tunberg.

Ona je u izjavi za VRT upozorila da je klimatska kriza "egzistencijalna kriza za bezbroj ljudi i biće sve gora".

"Decenijama pokušavamo da natjeramo one na vlasti da slušaju naše očajničke pozive na promjene", poručila je Tunberg.

Aktivisti su članovi evropske klimatske krovne organizacije "United For Climate Justice" i globalnog ekološkog pokreta "Extinction Rebellion".

Ranije su se eko-aktivisti obratili otvorenim pismom čelnicima evropskih institucija, posebno predsjednici Еvropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsjedniku Еvropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Oni su, između ostalog, pozvali da Еvropa izradi jasan plan za postepeno ukidanje subvencija za fosilna goriva u Еvropi do 2025. godine.

Ovo bi trebalo da pomogne u postizanju evropskih klimatskih ciljeva. Do 2030. Еvropska unija planira da emituje 55 odsto manje gasova staklene bašte nego 1990. godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: