Еtel Kenedi

Umrla glava porodice Kenedi

  • Izvor: Agencije
  • 10.10.2024. 18:26

Žena koju su mnogi smatrali glavom čuvene porodice Kenedi, Еtel Kenedi, preminula je u bolnici nakon što je prošle nedjelje imala moždani udar.

Vijest o smrti udovice Roberta F. Kenedija potvrdio je njen unuk, bivši kongresmen Džo Kenedi Treći.

Еtel Kenedi, koja je izgubila muža Roberta F. Kenedija i zeta, predsjednika Džona F. Kenedija, zbog atentata, i koja je svoj bol pretvorila u odgajanje svoje 11-oro djece i život posvećen javnoj službi, preminula je u četvrtak. Imala je 96 godina.

Sahara pretvorena u plavu lagunu: Voda u jezeru koje je presušilo prije 50 godina

Sahara pretvorena u plavu lagunu: Voda u jezeru koje je presušilo prije 50 godina

"Sa srcima punim ljubavi objavljujemo smrt naše nevjerovatne bake, Еtel Kenedi", navodi se u saopštenju.

"Preminula je jutros od komplikacija usljed moždanog udara koji je pretrpjela prošle nedjelje", dodaje se.

Rođena kao Еtel Skejkel 11. aprila 1928. u Čikagu, njen život bio je obilježen tragedijama čak i prije nego što ju je Sirhan Sirhan učinio udovicom 1968. godine ubistvom njenog muža dok je bio u predsjedničkoj trci.


Njeni roditelji, magnat u industriji uglja Džordž Skejkel i njegova supruga Еn Branak Skejkel, poginuli su u avionskoj nesreći 1955. godine.

Kenedi je svog budućeg muža upoznala 1945. godine u ski centru u Kvebeku. U to vrijeme, on je izlazio sa njenom starijom sestrom, Patrišom, prema zvaničnoj biografiji u Predsjedničkoj biblioteci i muzeju Džona F. Kenedija.

Pet godina kasnije, Bobi i Еtel su se vjenčali, a njihovo prvo dijete, Ketlin, rođeno je 4. jula 1951. godine.

Otkriven uzrok smrti igrača Panatinaikosa

Otkriven uzrok smrti igrača Panatinaikosa

Do 1956. godine, mladi par je sa svojom rastućom porodicom živio u prostranoj vili u Virdžiniji koju su kupili od DžFK-a. U međuvremenu, javni profil Roberta F. Kenedija bio je u porastu kao glavnog savjetnika Odbora Senata za istragu.

Kao i ostatak njene porodice, Kenedijeva je učestvovala u predsjedničkoj kampanji DžFK-a, a nakon što je izabran 1960. godine, njen muž je imenovan za državnog tužioca.

Poslije atentata na DžFK-a, Robert F. Kenedi se uspješno kandidovao za Senat Sjedinjenih Američkih Država iz Njujorka. Zatim je 1968. godine pokrenuo predsjedničku kampanju uz podršku svoje žene.

"Kenedi je uvijek bio njen najvatreniji vjernik, a ona je bila dosljedni zagovornik trke za Bijelu kuću", napisao je Еvan Tomas, biograf RFK-a u knjizi "Robert Kenedi: Njegov život". "Ako je imala privatne misli o tome da bi mogla postati udovica, nije ih iznosila".

Šest mjeseci nakon što je RFK ubijen, Kenedijeva je rodila njihovo posljednje dijete, Rori. Oko tog vremena, Kenedijeva je osnovala Robert F. Kenedi Centar za pravdu i ljudska prava i posvetila se radu na nekim od istih ciljeva za koje se zalagao njen muž.

Za njen rad, Kenedi je 2014. godine predsjednik Barak Obama odlikovao Predsjedničkom medaljom slobode.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    'Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    'Stranačka hronika

  • 21:40 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.