Italija

Umrla najstarija osoba oboljela od progerije

  • Izvor: SRNA
  • 06.10.2024. 13:52

Semi Baso, Italijan koji je najduže živio sa rijetkom genetskom bolešću progerijom, preminuo je u 28. godini, saopštilo je Italijansko udruženje za progeriju.

Progerija, poznata u kao Hačinson-Gilfordov sindrom, dovodi do ubrzanog starenja ljudi, zbog čega oni izgledaju stariji nego što jesu, sa smanjenim kvalitetom života i očekivanim životnim vijekom od samo 13,5 godina bez liječenja, navodi se na veb-stranici udruženja.

Ova bolest u svijetu se javlja kod jedne osobe na svakih 20 miliona ljudi.

Baso je rođen 1995. godine u Skiju, na sjeveru Italije, a progerija mu je dijagnostikovana u dobi od dvije godine. On i njegovi roditelji su 2005. godine osnovali Italijansko udruženje za progeriju.

Postao je poznat kroz dokumentarni film "Nacionalne geografije" "Semijevo putovanje" o njegovom putu Rutom 66 u SAD, od Čikaga do Los Anđelesa, sa roditeljima i jednim od njegovih najboljih prijatelja, Rikardom.

"Danas se ugasilo naše svjetlo, naš vodič. Hvala, Semi, što si sa nama bio dio ovog divnog života", objavilo je Udruženje na svojoj "Instagram" stranici.

U svijetu postoji samo 130 priznatih slučajeva klasične progerije, od kojih su četiri u Italiji.

Međutim, Italijansko udruženje za progeriju procjenjuje je da bi moglo da postoji čak 350 slučajeva jer im je teško ući u trag, posebno u zemljama u razvoju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: