Izvještaj

UN potvrdile: Ukrajinska vojska muči ruske ratne zarobljenike

  • 01.10.2024. 15:25

Više od polovine ruskih ratnih zarobljenika koje su anketirale UN je potvrdilo da su bili mučeni ili maltretirani u zarobljeništvu, navela je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR) u izvještaju o situaciji u Ukrajini.

Od marta 2023. godine UN su ispitale 205 ruskih ratnih zarobljenika, a njih 104 je iznelo dosljedna i detaljna svjedočenja o mučenju ili drugim oblicima zlostavljanja, što ukazuje na kontinuirani obrazac, navodi se u saopštenju.

"Uz neke izuzetke, zlostavljanje se uglavnom dešavalo u prvoj fazi pritvora", ukazali su u Kancelariji visokog komesara.

Glavne metode mučenja i zlostavljanja su grubo premlaćivanje, uključujući namjerne udarce u koljena i zglobove, prijetnje smrću ili fizičkim nasiljem i udare strujom, navodi se u saopštenju.

Prilikom mučenja ruskih vojnika su korišćeni razni predmeti poput pendreka, drvenih palica, čekića, taktičkih rukavica, elektrošokera i slično, navodi se u izvještaju.

UN su saopštile i da je deset ruskih ratnih zarobljenika, od 205 ispitanih, reklo da su bili izloženi seksualnom nasilju kao i da im je prijećeno silovanjem.

Zlostavljači su ovakvim nasilnim akcijama namjerno nanosili težak bol i patnju ruskim ratnim zarobljenicima, zaključuju u OHCHR-u.

I ranije je Istražna komisija ONHCR-a, nakon istrage u Ukrajini, potvrdila da su ukrajinski vojnici počinili ratne zločine streljajući i mučeći ruske ratne zarobljenike. Misija UN je prijavila 25 slučajeva zločina ukrajinskih vojnika nad ruskim zarobljenicima.

Pritom, Ukrajina nije pokrenula krivični postupak protiv svojih vojnika koji su streljali ruske ratne zarobljenike, uprkos tome što je dokumentovano nekoliko egzekucija, istakao je komesar UN za ljudska prava Folker Turk.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.