Ambasada Rusije

''Uzaludni pokušaji da se Rusija zastraši i podvrgne pritiscima''

  • Izvor: SRNA
  • 16.10.2024. 19:52

Ambasada Rusije u Berlinu izrazila je zabrinutost zbog poziva njemačkih vladinih agencija i pojedinih političara javnosti da se pripremi za mogući rat sa Rusijom.

"Ruska strana je izuzetno zabrinuta zbog nekonstruktivne retorike predstavnika njemačke vlade i bezbjednosnih službi i pojedinih političara, koji pozivaju na pripremu za rat sa Rusijom kao da je neizbježan", navodi se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade ističu da ova "vještački rasplamsana histerija", zajedno sa navodima o takozvanim "hibridnim prijetnjama" iz Rusije, rezultira ubrzanom militarizacijom Njemačke i pojačanim isporukama oružja i vojne opreme Ukrajini.

"Rusija dosljedno brani svoje vitalne interese i nastaviće to da čini. To će morati da se uzme u obzir. Rusija nikome ne prijeti i ne odbija dijalog. Međutim, pokušaji da se naša zemlja zastraši i primora da se podvrgne pritiscima su uzaludni", navodi se u saopštenju.

Šef njemačke spoljne obavještajne službe Bruno Kal rekao je ranije da bi Rusija mogla da napadne NATO do 2030. godine.

Komentarišući tu izjavu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija nikada nije krenula ka NATO-u svojom vojnom infrastrukturom, ali da je obrnuti proces evidentan.

Kremlj je više puta negirao da ima bilo kakve planove da napadne bilo koju od zemalja NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je američkom novinaru Takeru Karlsonu u intervjuu u februaru da retoriku o navodnoj ruskoj prijetnji zloupotrebljavaju zapadne vlade kako bi skrenule pažnju stanovništva sa domaćih problema. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)