Nikolas Maduro

Venecuela će od Španije tražiti odštetu za ropstvo i otimanje zemlje

  • Izvor: SRNA
  • 15.10.2024. 08:58

Venecuela će tražiti odštetu od Španije za otimanje zemlje i ropstvo tokom perioda kolonijalizma, izjavio je venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro.

"Venecuela ne samo da podržava karipske zemlje u njihovom zahtijevanju odštete (od Velike Britanije), već će, zajedno sa grupom latinoameričkih zemalja, zahtijevati odštetu od Španije - zbog njihove krađe i pustošenja naših posjeda, kao i zbog ropstva i patnje koju su preživjeli naši preci iz domorodačkog naroda i naši afrički djedovi i bake", rekao je Maduro u televizijskom programu "Sa Madurom plus".

On je istakao da pravda mora biti zadovoljena i da se odšteta mora naplatiti, te da se ne smiju ponavljati kolonijalističke metode i šeme.

Od Velike Britanije traže da plati 200 milijardi funti zbog ropstva

Od Velike Britanije traže da plati 200 milijardi funti zbog ropstva

Venecuela je stekla nezavisnost od Španije početkom 19. vijeka, čime je postala jedna od prvih slobodnih zemalja među državama koje su bile španske kolonije.

Karipska zajednica, koju čini 15 zemalja, razgovaraće o pitanju zahtijevanja odštete od Britanije na samitu u Samoi sljedeće sedmice. Pojedini izvještaji nagovještavaju da će zamlje tražiti najmanje 270 milijardi dolara odštete za trgovinu robljem.

Pratite nas i putem Vibera