Mađarska

Viktor Orban: Zapad gubi rat

  • Izvor: SRNA
  • 25.10.2024. 10:29

Zapadne zemlje gube rat u Ukrajini, ali i dalje ne žele da ga okončaju niti da priznaju svoj neuspjeh, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

"Oni su se našli u teškoj poziciji, boreći se u ratu koji je već izgubljen", rekao je Orban za radio-stanicu "Kosut".

On je ponovio da Mađarska ne planira da bude uvučena u sukob, uprkos pritisku koji se vrši na nju.

"Situacija je ta da zapadne zemlje ne žele da prekinu rusko-ukrajinski rat i stoga je validno pitanje da li Mađarska ima prostora za manevrisanje", naglasio je Orban.

Vulin: Zapad ne shvata da ne može poraziti Rusiju

Vulin: Zapad ne shvata da ne može poraziti Rusiju

Prema njegovim riječima, principijelan stav Mađarske omogućio je toj zemlji da "sačuva prostor za manevrisanje" u polju ekonomije, koje je pod velikim uticajem sukoba u Ukrajini.

"Oživljavanje Hladnog rata je loša ideja. Uprkos tome, mnogi njime odgovaraju na rusko-ukrajinski rat i proglasili su ga u polju ekonomije", istakao je Orban.

On je napomenuo da je Mađarska uspjela da ostane izvan rata i da smatra da Budimpešta može da izbjegne lošu ekonomsku politiku zasnovanu na pogrešnoj vojnoj logici, prenio je TASS.

Orban je podsjetio da Mađarska nastavlja da kupuje rusku naftu i gas, pošto je osigurala izuzeće od evropskih sankcija.

Mađarski premijer izrazio je nadu da će u SAD "stranku rata zamijeniti stranka mira" ukoliko kandidat Republikanske stranke Donald Tramp pobijedi na američkim predsjedničkim izborima 5. novembra, što bi moglo da otvori put za pronalaženje rješenja za sukob u Ukrajini.

U Čečeniji napadnut ruski konvoj, ima mrtvih

U Čečeniji napadnut ruski konvoj, ima mrtvih

"Bivši predsjednik Tramp će se vratiti i onda ćemo moći da odahnemo, jer niko od nas neće biti sam. Biće nas barem dvojica", dodao je Orban.

Pratite nas i putem Vibera