Virus korona

Vlada Njemačke neće produžavati epidemiološke mjere

  • Izvor: SRNA
  • 17.03.2022. 20:19

Vlada NJemačke branila je danas svoju odluku da dozvoli da mnoge mjere protiv epidemije virusa korona isteknu predstojećeg vikenda, iako je zemlja danas zabilježila rekordan broj zaraženih.

Institut "Robert Koh" saopštio je da je potvrđena 294.931 nova infekcija i 278 smrtnih slučajeva od kovida 19, čime je ukupni broj umrlih od početka zdravstvene krize povećan na 126.420.

"Sada ulazimo u novu fazu pandemije u kojoj, poput većine susjednih zemalja, možemo bez većine zaštitnih mjera", rekao je kancelar Olaf Šolc na sastanku sa guvernerima 16 njemačkih pokrajina, prenio je AP.

Pokrajine su kritikovale odluku da se dozvoli da u nedjelju, 20. marta, isteknu mnoge restrikcije, uključujući obavezno nošenje maski na javnim mjestima i ograničenje broja gledalaca na stadionima.

Pokrajine imaju pravo da uvedu sopstvene restrikcije u slučaju pojave novih žarišta.

Uticajna njemačka industrijska lobistička grupa BDI upozorila je da se mjere ne ukidaju olako i naglasila da bi to bilo neodgovorno u svjetlu aktuelnog rasta broja zaraženih.

Stručnjaci navode da podaci iz mobilnih uređaja pokazuju da se ljudi sve više međusobno sastaju, što olakšava širenje virusa. Drugi faktor je varijanta omikrona poznata kao BA.2, koja se veoma lako prenosi i već čini više od polovine svih slučajeva u NJemačkoj.

Tagovi: