Mađarska

Vlada snizila inflaciju: Ukida se obavezno snižavanje cijena namirnica u maloprodaji

  • Izvor: SRNA
  • 25.06.2024. 09:45

Mađarska će 1. jula ukinuti obavezno snižavanje cijena osnovnih životnih namirnica u maloprodaji, pošto je Vlada snizila inflaciju, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Vlada premijera Viktora Orbana uvela je ovu mjeru u junu prošle godine, jer se u to vrijeme borila protiv najveće inflacije cijena hrane u ЕU.

- Zbog potiskivanja inflacije, realne zarade rastu od septembra 2023. godine, odnosno prihodi porodica više vrijede, što doprinosi smanjenju opreznosti, a samim tim i povećanju potrošnje - navodi se u saopštenju.

Inflacija je dostigla vrhunac od 25,7 odsto na godišnjem nivou u januaru 2023. godine. Od tada se vratila u ciljni raspon centralne banke od dva do četiri odsto.

Prema šemi obaveznog smanjenja cijena, trgovci u maloprodaji sa godišnjim prometom većim od milijardu forinti /2,72 miliona dolara/ morali su da ponude sedmične popuste na 20 prehrambenih artikala uključujući živinsko meso, mlijeko, sir i hljeb od najmanje 15 odsto u poređenju sa najnižom ponuđenom cijenom u prethodnih 30 dana.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: