Predsjednik Donjeg doma

Volodin: Ukrajina pod hipotekom Amerike

  • Izvor: SRNA
  • 29.04.2022. 12:13

Predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je danas da se Ukrajina zapravo stavlja pod hipoteku SAD pokušavajući da iskoristi milijarde dolara zajmova za oružje koje je predložio američki predsjednik Džozef Bajden.

Bajden je juče zatražio od Kongresa 33 milijarde dolara za podršku Ukrajini – što je dramatična eskalacija američkog finansiranja rata sa Rusijom – a ukrajinski predsjednik je zamolio zakonodavce da brzo odobre taj zahtjev.

Volodin je optužio SAD da žele da profitiraju od rata dok zadužuju buduće generacije Ukrajinaca.

"Ovaj zajam-najam je robni zajam i nije jeftin, mnoge buduće generacije ukrajinskih građana će plaćati svu municiju, opremu i hranu koju će isporučivati SAD", rekao je Volodin.

On je rekao da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski gura zemlju u "dužničku jamu".

Bajdenov zahtjev za finansiranje uključuje preko 20 milijardi dolara za oružje, municiju i drugu vojnu pomoć, kao i 8,5 milijardi dolara direktne ekonomske pomoći ukrajinskoj Vladi i tri milijarde dolara humanitarne pomoći.

Kongres je juče usvojio zakon koji se poziva na Zakon o zajmu i najmu iz 1941. godine, koji je prvobitno predložio predsjednik Frenklin Ruzvelt da bi pomogao u naoružavanju britanskih snaga koje se bore protiv nacističke Njemačke, kako bi se omogućilo Bajdenu da isporučuje oružje Ukrajini u vidu zajma, objavio je ranije "Njujork tajms".