Portparolka Ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: Detonacija pejdžera u Libanu ─ novi vid terorističkih napada

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 20.09.2024. 09:30

Masovna detonacija pejdžera u Libanu je potpuno nova vrsta terorističkog akta korišćenjem novih tehnologija, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Ovo je potpuno nova vrsta terorističkog akta, koja kombinuje i takve razmjere i upotrebu novih tehnologija koje izgledaju kao da su civilne prirode, ali se koriste u terorističke svrhe - rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za medije.

Ona je dodala da je Rusija duboko zabrinuta zbog razvoja događaja u Libanu nakon nekoliko dana neviđenih terorističkih sajber-napada i izraelskih vazdušnih udara.

- Uzimajući u obzir obim i potencijal onoga što se dešava, duboko smo zabrinuti zbog opasnog razvoja događaja u Libanu. Podsjećam da je 19. septembra izraelska avijacija izvršila seriju fosrisarnih napada na niz oblasti u južnom Libanu. Pre toga, dva dana, bukvalno 17. i 18. septembra, Liban je bio izložen neviđenim terorističkim napadima, koji su bili po prirodi sajber-napadi - istakla je diplomata.

Prema njenim riječima, pokretanje sveobuhvatne izraelske vojne operacije u Libanu imalo bi katastrofalne posledice i takav scenario se mora izbjeći.

- Uvjereni smo da bi pokretanje vojne operacije velikih razmjera u Libanu imalo najrazornije posljedice po bezbjednost cijelog Bliskog istoka. Takav katastrofalan scenario se mora izbjeći. Ponovo pozivamo uključene strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i prekinu borbena dejstva. I spremni smo na blisku saradnju sa regionalnim i međunarodnim partnerima na smanjenju tenzija i stabilizaciji vojno-političke situacije - istakla je Zaharova.

Ona je takođe izrazila solidarnost Rusije sa narodom Libana.

- Saosjećamo sa porodicama žrtava. Želimo brz oporavak ranjenima. I još jednom skrećemo pažnju na važnost utvrđivanja svih okolnosti incidenta - dodala je Zaharova.

U Libanu je 17. i 18. septembra došlo do serije eksplozija komunikacionih uređaja. Prvog dana veliki broj pejdžera je detonirao gotovo istovremeno u različitim dijelovima zemlje. Kako je saopštilo libansko Ministarstvo zdravlja, u posljedicama ovih eksplozija poginulo je 12 ljudi, među kojima dvoje djece, a povrijeđeno je oko 2,8 hiljada ljudi.

Sljedećeg dana, u raznim dijelovima Libana eksplodirali su voki-tokiji, telefoni i uređaji koji se napajaju preko solarnih panela i litijum-jonskih baterija. U ponovljenom napadu poginulo je 25 ljudi, a 608 je povrijeđeno.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: