Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: Organizacije za ljudska prava da intervenišu nakon upada u crkvu

  • 17.10.2024. 16:51

Rusija poziva na intervenciju svih međunarodnih organizacija za ljudska prava nakon napada na Katedralu Svetog Mihajla u ukrajinskom gradu Čerkasiju, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Specijalizovane institucije i mehanizmi za ljudska prava kriminalno ćute: Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava, Specijalni izvještač UN za slobodu religije i vjeroispovijesti... Još jednom oštro zahtijevamo da relevantne međunarodne strukture za ljudska prava ispune svoju direktnu odgovornost", navela je Zaharova u saopštenju.

Udruženje pravoslavnih novinara saopštilo je ranije danas da su pristalice šizmatske "Pravoslavne crkve Ukrajine" nasilno su ušle u Katedralu Svetog Mihajla u Čerkaziju, koja pripada kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije.

Stotinak nepoznatih lica, koja su nosila fantomke, ušlo je u hram tokom noćne liturgije. Oni su izbacili vjernike napolje, uzeli im mobilne telefone i uništili kamere za nadzor.

Jedan od napadača ispalio je suzavac iz pištolja, a zatim je uslijedio obračun sa vjernicima, koji su uspjeli da odbiju prvi napad.

Nakon što su napadači pobjegli, primijećeno je da nedostaje nekoliko ikona, dokumenata i računara, te nešto novca. Mitropolit Teodizije izdao je saopštenje u kojem je optužio zvaničnike da su pomogli šizmaticima, pošto je jedan od napadača identifikovan kao član gradskog savjeta. On je uhvaćen i predat policiji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: