Optužbe ministra odbrane Rusije

Zapad želi ukrajinski sukob proširiti na Aziju

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 30.10.2023. 20:45

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da Zapad želi da proširi sukob u Ukrajini na Azijsko-pacifički region, prenijela je ruska agencija TASS.

Oni su se pozvali na njegove komentare na forumu u Pekingu.

Govoreći na najvećem događaju u organizaciji kineske vojne diplomatije, Šojgu je naveo da NATO prikriva gomilanje snaga u azijsko-pacifičkom regionu "razmetljivom željom za uspostvaljanjem dijaloga", prenio je Rojters.

Šojgu je naglasio da NATO članice zapravo promovišu trku u naoružavanju u regionu, tako što tamo povećavaju svoje vojno prisustvo, kao i učestalost i obim vojnih vježbi.

Stravična nesreća: Vatrogasca povukla mašina, poginuo na mjestu

Stravična nesreća: Vatrogasca povukla mašina, poginuo na mjestu

"Američke snage koristiće razmjenu informacija sa Japanom i Južnom Korejom o lansiranju raketa, kako bi odvratile Rusiju i Kinu", rekao je Šojgu.

On je takođe optužio Vašington da pokušava da iskoristi klimatske promjene i prirodne katastrofe kao izgovor za "humanitarne intervencije".

Prema njegovim riječima formiranje novih blokova, kao što su KVAD i AUKUS, potkopava ulogu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASЕAN) i nastojanja za nuklearno neširenje u regionu. Istovremeno, rekao je on, potez Rusije da opozove ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, ne znači kraj sporazuma i dodaje da Moskva nije ni spuštala svoj prag za upotrebu nuklearnog oružja.

Tajm: Ukrajinski generali odbijaju naredbe Zelenskog

Tajm: Ukrajinski generali odbijaju naredbe Zelenskog

"Mi samo tražimo da vratimo paritet sa Sjedinjenim Američkom Državama, koje nisu ni ratifikovale ovaj sporazum", navodi ruska RIA, citirajući Šojgua.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: