Susret prijatelja koji nemaju tabu teme

Zapadu opet ''nije lako'': Šta znači Modijeva posjeta Moskvi

  • 08.07.2024. 15:35

Posjeta premijera Indije Narendra Modija Rusiji prva je zvanična posjeta u njegovom trećem mandatu, a indijsko-ruske odnose, koji imaju dugu istoriju, odlikuje međusobno povjerenje, što je rijetkost u današnjem svijetu, piše Anil Tridžunajat, bivši indijski ambasador u Jordanu, Libiji i Malti i saradnik indijske fondacije Vivekananda.

Moskva i Nju Delhi imaju česte i otvorene konsultacije, a Rusija je predsjedavajuća i biće domaćin samita BRIKS-a. Nema sumnje da će razgovori Modija i Putina biti sadržajni i iskreni, dodaje visoki indijski diplomata.

Modi je nedavno boravio u Italiji, na samitu zemalja G7, gdje se sastao sa mnogim zapadnim liderima. Indijski premijer se na samitu G7 založio za poštovanje povelje UN i za povratak dijalogu i diplomatiji. Modi smatra da ovo doba "nije doba ratova" i da treba iskreno težiti miru.

Na nedavnom mirovnom samitu u Švajcarskoj, posvećenom Ukrajini, visoki indijski diplomata nije podržao saopštenje sa tog skupa, jer Indija smatra da mir nije moguće postići bez Rusije. Nju Delhi želi da djeluje kao most između Zapada i Istoka i između Sjevera i Juga. Nema sumnje da sukob u Ukrajini i borbe na Bliskom istoku izazivaju velike probleme za sve zemlje Globalnog juga, čiji je Indija sastavni dio.

Sa filozofijom "Vasudhaiv kutumbakam" (Cijeli svijet je jedna porodica) i ulogom Višva bandhua (Prijatelja cijelog svijeta), Nju Delhi traži način da se prevaziđu ove krize, koje negativno utiču na njene nacionalne interese, kao i na sve zemlje u razvoju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je Modijevu dvodnevnu posjetu već ocijenio kao "veoma važnu" jer, s obzirom na istoriju odnosa dveju zemalja i dvojice lidera, nijedna važna tema neće izostavljena iz razgovora.

Predsjednik Putin je često hvalio premijera Modija i stratešku autonomiju Indije, i u nekoliko navrata istakao brzi privredni rast Indije.

Trgovinska razmjena Indije i Rusije je decenijama iznosila oko 10 milijardi dolara godišnje. Odluka Nju Delhija da uvozi rusku sirovu naftu u vrijeme zapadnih sankcija dovela je do vrtoglavog povećanja na 65 milijardi dolara, što je bez presedana, zaključuje bivši diplomata. Moskva je danas postala glavni snabdijevač Indije sirovom naftom.

Uz to, indijske javne i privatne kompanije su već zauzele značajno mjesto u mnogim sektorima u Rusiji, uključujući i 20 odsto udjela u "Rosnjeftu". I pitanje ruskih gasovoda, koji će se protezati do Indije, biće tema razgovora dvojice lidera. Moskva se odlučila za azijsku i evroazijsku politiku, primjećuje indijski diplomata, a Indija za politiku multipolarnosti, pri čemu obje zemlje zadržavaju sopstvenu stratešku autonomiju.

Arktik je za Moskvu jedna od prioritetnih geoekonomskih zona, i u njoj je Moskva "glavni igrač". I Nju Delhi je osmislio svoju "arktičku politiku". Rusija je podržala indijsku inicijativu "Mejd in Indija", koja treba toj zemlji da obezbijedi samodovoljnost. Takođe, Moskva podržava transfer osjetljivih tehnologija u oblasti odbrane, svemira, bezbjednosti i nuklearnih programa, što dodatno doprinosi jačanju saradnje dveju zemalja.

Odbrambeni sporazumi, kao i gotovo dogovoreni Sporazum o recipročnoj razmjeni logistike (RЕLOS) produbiće vojnu saradnju Rusije i Indije.

Modi je posljednji put posjetio Rusiju tokom Dalekoistočnog ekonomskog samita 2019. Daleki istok je dobio ključni značaj u indijsko-ruskim odnosima i otvorio čitav spektar novih mogućnosti. Ključna pitanja za jednu i drugu zemlju su i pitanja investicija i radne snage. Putin i Modi će razgovarati i o navodnom učešću Indijaca u ratnim zonama u Ukrajini.

Povezanost dvije zemlje, posebno kroz temeljnu rekonstrukciju Međunarodnog transportnog koridora sjever-jug (INSTC) i koridora Čenaj-Vladivostok u kontekstu Arktika, moraće da se ojača praktičnim mjerama sa obe strane. Nedavni dugoročni sporazum Indije o upravljanju iranskom lukom Čabahar ima značaj i za strateško povezivanje Avganistana i Centralne Azije, konstatuje bivši indijski ambasador, uprkos prijetnjama sankcijama koji dolaze iz Vašingtona.

Osim toga, Indija bi trebalo da otvori nove konzulate, kako bi još više učvrstila svoj položaj u Rusiji. Saradnja mora da ima u vidu sve praktične probleme, zaključuje indijski diplomata, a to će omogućiti iskren dijalog između Modija i Putina.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem Vibera