Objasnili stručnjaci

Zašto Nijemce plaši mogućnost pobjede Trampa?

  • Izvor: Agencije
  • 23.09.2024. 22:57

Njemački izvoz u Sjedinjene Američke Države mogao bi pasti za 14,9 odsto ako Donald Tramp bude izabran za predsjednika SAD u novembru i održi svoja predizborna obećanja.

Tako stoji u danas objavljenom izvještaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena i platforme Еkonpol Еvropa (EconPol Europe). Kako se navodi, u tom slučaju bi izvoz njemačke auto-industrije u Sjedinjene Američke Države pao za 32 odsto, a izvoz njemačkih farmaceutskih proizvoda za 35 odsto.

Sjedinjene Američke Države su jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Njemačke - kako u sektoru robe, tako i u sektoru usluga. Trampova politika uvođenja carina Kini mogla bi i da smanji njemački izvoz u tu azijsku zemlju za skoro 9,6 odsto. Kineska potražnja za intermedijarnim proizvodima iz Njemačke bi značajno pala zbog američkog trgovinskog sukoba sa Pekingom.

"Ako Tramp bude ponovo izabran i započne novi trgovinski rat sa Kinom, Njemačka bi kao eksportno orijentisana država mnogo propatila", izjavila je stručnjak IFO za trgovinu Lisandra Flah.

U tom scenariju bi cjelokupan njemački izvoz mogao pasti za oko dva odsto, što odgovara smanjenju za približno 35 milijardi evra. Kamala Haris bi kao predsjednica Sjedinjenih Američkih Država vjerovatno nastavila sa Bajdenovom protekcionističkom trgovinskom politikom, dok bi eventualna druga Trampova predsjednička administracija suštinski izmijenila svjetske trgovinske odnose, dodaje se u izvještaju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: