Истраживачи у Пекингу кажу да су развили јела од риже која укључују уграђивање месних ћелија у различите врсте житарица које расту у лабораторији како би се произвеле уравнотежене, хранљиве оброке.
Истраживање, које још није објављено у рецензираним академским часописима, водио је Кинески центар за истраживање меса Пекиншке академије наука о храни, а извијестио је у понедјељак државни лист Сајенс енд Технолоџи Дејли.
Ванг Шувеи, главни научник који стоји иза пројекта, рекао је да се јела од пилетине и пиринча узгајана у лабораторији визуелно не разликују од обичних варијанти.
- Али када се скувају, ослобађају комбиновану арому меса и риже - рекао је Шувеи.
Узгојно месо, произведено узгојем животињских ћелија у лабораторији, сматра се једним од најперспективнијих рјешења за неефикасност и еколошке утицаје традиционалног узгоја стоке.
Према новинском извјештају, истраживачи су претходно третирали рижу, користећи је као структуру за узгој слоја пилећих или свињских ћелија на површини.
- Процес може укључити и мишићне и масне ћелије како би се створио уравнотежен нутритивни профил - наводи се.
Добивено јело задржава дијетална влакна, угљикохидрате, витамине и минерале обичне риже уз додавање есенцијалних аминокиселина и животињских протеина. Слике које су објавиле новине указују на то да су научници узгајали пилетину и свињетину у комбинацији са рижом, љубичастим рижом и просом.
Али прије него што било шта од овог постане стварност, још увијек постоје бројни технички изазови које треба савладати прије него што узгојено месо пређе из лабораторија на комерцијална тржишта.