Јужнокорејски истраживачи узгајали су говеђе ћелије у зрну пиринча, што је, како наводе, велики корак ка постизању одрживог, приступачног и еколошки прихватљивог извора протеина који би могао да замијени говеђе месо.
Професор Јинке Хонг са Универзитета Јонсеи у Сеулу, који је водио истраживање објављено у часопису Матер овог мјесеца, рекао је да је "говеђи пиринач" први производ те врсте.
Зрна пиринча су третирана ензимима како би се створила оптимална средина за раст ћелија, а затим су им инфузиране говеђе ћелије које су култивисане да би се постигао коначни хибридни производ, који подсјећа на ружичасто зрно пиринча, преноси Ројтерс.
Јонсеијев тим није први који ради на месним производима узгојеним у лабораторији. Компаније широм свијета лансирале су узгајано месо: један од најновијих укључује пилетину и јегуљу на биљној бази и соји, пласиране на тржиште у Сингапуру.
Хонгов тим је рекао да пиринач има предност у погледу безбједности у односу на соју или орашасте плодове јер је мање људи алергично на њега.
"Ако се успјешно развије у прехрамбене производе, култивисани говеђи пиринач могао би да послужи као одржив извор протеина, посебно у срединама гдје је традиционална сточарска производња непрактична", рекао је он.
По цијени од око два долара по килограму и са далеко мањим угљеничним отиском од традиционалних производа од говедине, култивисани говеђи пиринач могао би да се такмичи на полицама намирница, рекао је Хонг.
Кеум Донг-киу, који је недавно пробао пиринчану говедину са роштиља у корејском ресторану у Сеулу, рекао је да је идеја иновативна.
"Али искрено, мислим да не може да понови сочност или текстуру праве говедине", рекао је Кеум.
"Сада се још не може поредити са говедином, али како видим да је истраживање у раној фази, рекао бих да је то одличан пут напред", рекао је Крамел.