Kameno doba

I neandertalci su bili gurmani

  • Извор: СРНА
  • 23.11.2022. 12:18

Kuhari iz kamenog doba bili su iznenađujuće sofisticirani - kombinovali su niz sastojaka i koristili različite tehnike za pripremu i davanje ukusa jelima, pokazuje analiza nekih od najranijih ostataka hrane.

Biljni sastojci pronađeni u šećini Šanidar, na sjeveru Iraka, koja je poznata po ukopu neandertalca okruženog cvijećem, i pećini Franhti u Grčkoj otkrili su da je kuvanje neandertalaca i ranih modernih ljudi bilo složeno i uključivalo nekoliko koraka, piše u studiji objavljenoj u časopisu "Antikviti".

Neandertalci su divlje orahe, grašak i trave često kombinovali sa sušenim mahunama poput graha ili sočiva, koja je najčešće identifikovani sastojak hrane uz tog doba.

Kako bi biljke bile ukusnije, mahunarke, koje imaju prirodno gorak ukus, bile su natopljene, grubo mljevene ili izudarane kamenjem kako bi im se uklonila ljuska.

U pećini Šanidar, naučnici su proučavali ostatke biljaka starih 70.000 godina, kada su taj prostor nastanjivali neandertalci - izumrla vrsta ljudi, te uzorke stare 40.000 godina, kada je to bio dom prvim Homo sapiensima.

Pougljeni ostaci hrane iz pećine u Grčkoj datiraju od prije 12.000 godina, kada su tamo živjeli lovci i sakupljači Homo sapiensi.

Uprkos vremenskoj i prostornoj udaljenosti, slične biljke i tehnike kuvanja identifikovane su u obje pećine u današnjem Iraku i Grčkoj.

To sugeriše zajedničku kulinarsku tradiciju nenadertalaca i Homo sapiensa, navodi glavni autor studije Čeren Kabukdžu, arheobotanički naučnih sa Univerziteta u Liverpulu.

Dokazi da su drevni ljudi "tukli" i "vlažili" sušene mahunarke u pećini Šanidar prije 70.000 godina najraniji su direktan dokazi (izvan Afrike) o preradi biljaka za hranu.

Kabukdžijeva je bila iznenađena kada je otkrila da su ljudi u to doba kombinovali biljne sastojke na ovaj način, što je pokazatelj da je ykus očito bio važan i tada.

Naučnici napominju da su naši davni preci jeli raznoliku hranu zavisno od toga gdje su živjeli, a to je, vjerovatno, uključivalo širok raspon biljaka.

Nekada se smatralo da su se takve kreativne tehnike kuhanja pojavile tek promjenom načina života - s lova i sakupljanja hrane na poljoprivredu, što se dogodilo u prelazu iz neolita prije 6.000 do 10.000 godina.

Potrebno je više podataka iz Šanidara, ali, ako se ovi rezultati potvrde, onda su neandertalci jeli mahunarke i neke vrste trava koje su zahtijevale pažljivu pripremu prije konzumiranja.

Sofisticirane tehnike pripreme hrane imale su mnogo dužu istoriju nego što se do sada mislilo, navode naučnici.

Тагови:
  • 12:00 Енерго клуб (Р)

    ' '' ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије, те могућности стварања обновљивих извора и њихове одрживости. Доносимо ријечи стручњака и искуства инвеститора, причамо о развоју система, трендовима и успјешним пројектима, информишемо о најважнијим догађајима посвећеним енергетици.

  • 12:30 Емисија: Народ прича (Р)

    ''' Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:55 Емисија: ПарлаТВмент (Р)

    ''' Нови ауторски формат дугогодишњег уредника и ТВ лица, Предрага Ћурковића, завириће у регионалне скупштинске сале, отвориће најактуелније теме, расвијетлити политичко-друштвена дешавања са свих меридијана и дати простор ставовима и чињеницама да се надмећу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Не пропустите погледати наше рецепте за здраве кето оброке.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.