НАТО бомбардовање Србије

Филм ''Баук'' отворио ''Филмски кампус''

  • Извор: СРНА
  • 14.10.2024. 22:20

Пројекцијом филма "Баук" о НАТО бомбардовању Србије у марту 1999. године, режисера Горана Радовановића, вечерас је на Палама почео четвородневни "Филмски кампус".

"Кампус" је отворила помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, која је истакла да је ријеч о догађају од изузетног значаја за будуће филмске умјетнике, јер им из године у годину омогућава да уче од најбољих.

Она је додала да се рад са младим људима односи на унапређивање њихових знања и вјештина, што свакако представља значај допринос развоју филмске умјетности.

"Филмску умјетност у Републици Српској неопходно је његовати и развијати, а догађаји као што је `Филмски кампус` су потврда да Српска има филмских умјетника и оних који стварају, али и оних који ће тек стварати. Подршка младима треба да буде наш императив", изјавила је Ђаковићева новинарима, преноси Срна.

Ђаковићева је захвалила "Кинотеци Републике Српске" која већ 13 година организује "Филмски кампус" и што годинама предано ради на изузетно важном и захтјевном задатку.

Директор "Кинотеке Републике Српске" Сњежан Лаловић рекао је да су учесници "Филмског кампуса" студенти са четири факултета из Београда, Бањалуке, Цетиња и Пала, који ће уз еминентне предаваче пратити мастер часове.

"Биће занимљива предавања током наредних дана из области режије, продукције, глуме, са пуно илустрација. Студенти ће имати шта да чују, виде, бити у прилици да стекну нова пријатељства, размијене искуства која често за резултат дају међусобну сарадњу, што се на крају манифестује и новим филмским пројектима", истакао је Лаловић.

Директор Војнофилмског центра "Застава филм" пуковник Горан Иконић рекао је да други пут учествује на кампусу, да ће одржати мастер час за студенте о обимном архиву "Застава филма" и о његовом значају.

Студент Факултета драмских умјетности из Београда Анастас Стоиловић рекао је да су мастер часови у оквиру "Кампуса" свеобухватни и да ће учесници моћи да размијене искуства и нешто ново науче.

Сваког дана до четвртка, 17. октобра, у терминима од 9.00 до 14.00 часова биће организована предавања за студенте, као и пројекције студентских филмова.

Сутра од 20 часова биће приказан филм "Живи и здрави" режисера Ивана Мариновића.

Улаз на све пројекције и предавања у биоскопу Културног центра Пале је слободан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: