Трилогија

Господар прстенова: Лов на Голума

  • Извор: АТВ
  • 04.07.2024. 17:33

Када се говори о екранизацијама епских фантазија већина љубитеља филмова свакако ће на сам врх ставити трилогију "Господар прстенова" са почетка овог миленијума.

Тада је поприлично непознати режисер Питер Џексон одлучио да одвоји готово деценију свог живота како би што вјерније дочарао Толкинов свијет Међуземља и борбу добра и зла око прстена моћи. Џексон је прије ове трилогије имао тек неколико треш хорора, инди драму "Небеска створења" те холивудски деби у виду филма "Frighteners" са Мајкл Џеј Фоксом. Ипак жртва и труд су се исплатили тако да су многи његову трилогију описали као ремек-дјело које је на крају награђено са 11 Оскара за трећи дио "Повратак краља".

Деценију касније Џексон се, истина са нешто мање успјеха вратио Толкину и Међуземљу са трилогијом "Хобит" која јесте имала пристојан финансијски учинак, али није наишла на разумијевање појединих критичара.

Чини се да се сваке деценије Џексон враћа на своје омиљено мјесто, Међуземље, будући да се као извршни продуцент прикључио екипи која ради на новом филму из серијала "Господар прстенова" чији је наслов тренутно "Лов на Голума".

Овај филм уједно ће на велика платна Ендија Серкиса у његову култну улогу Голума, али ће га уједно и смјестити у режисерску столицу као креатора свог првог филма из популарне франшизе. Сама прича биће смјештена у период прије дешавања у првом филму трилогије "Господар прстенова": Дружина прстена у доба када су многе снаге и силе у Међуземљу (добре и лоше) биле у потрази за Голумом.

Џексонова екранизација трилогије "Господар прстенова" садржавала је сцене спектакуларних битки и борби које су тада стваране уз помоћ компјутерске анимације која је тада тек заузимала своје мјесто које данас има у филмској индустрији. Међутим, "Лов на Голума" биће много више фокусиран на разумијевање Голумовог ума него на спектакуларне борбе против орка. Говорећи о томе којим би потенцијалним путем прича могла кренути Џексон је открио да би позадинска прича створења и контраст између самих личности Голума и Смигла могли бити у центру приче истакавши:

- Лик Голум/Смигла ме је одувијек фасцинирао јер Голум одражава оно најгоре из људске природе док је његова Смигл страна, несумњиво, прилично симпатична. Мислим да се читаоци као и филмска публика подједнако лако повезују са овим ликом јер постоји помало од обојег у свима нама.Стварно желимо истражити његову позадинску причу и мало више ући у оне дијелове његовог живота које нисмо имали прилику покрити у претходним филмовима. Прерано је да знамо кога ће срести на свом путовању, али довољно је рећи да ћемо слиједити инструкције професора Толкина - рекао је аутор текста, Вања Марковић.

Временска линија "Лова на Голума" ће слиједити раздобље у којем су Голум и Прстен били најдрагоцјеније благо у Међуземљу. Период када су Гандалф, Арагорн и Саурон тражили створење који је живјело дубоко у планинама вјерујући да је код њега Прстен моћи. То је период који се у Толкиновим романима углавном успутно спомиње дајући тако Џескону и Серкису простор за креативно развијање приче. Џексонови коментари сугеришу да се надолазећи филм неће бавити непотребном акцијом као што је то можда био случај са трилогијом "Хобит".

- Серкис који режира ову причу фокусирану на Смигла сугерисао је како би остварење прије свог појављивања могло промјенити назив: "Лов на Голума" је радни наслов. Можда се на крају филм неће појавити у биоскопима под тим именом. Јако је рано и било би неодговорно обавезати се на било шта у овом тренутку. Али рећи ћу да ће то бити једна дубока анализа у којој ћемо истраживати Голумов лик. Могуће је да постоје неки ликови који познајемо од раније, а који би се могли вратити у овом филму, али вам нећу рећи ко су они - додаје Марковић.

Господар прстенова: "Лов на Голума" требао би се појавити на великим платнима 2026. године. Иако још увијек није у потпуности јасно коју ће причу филм тачно испричати свакако је сама по себи узбудљива помисао о новом повратку у Међуземље у Трећем добу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм

    'Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм

  • 11:20 Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

    ''Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

  • 12:20 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина