Написан на писаћој машини

На продају риједак рукопис књиге ''Мали принц''

  • Извор: Блиц
  • 24.10.2024. 14:09

Риједак рукопис књиге "Мали принц", написан на писаћој машини, биће понуђен на продају.

Књига “Мали принц” је објављен у САД 1943. на француском и енглеском језику. Поред вјерских текстова, то је најпревођенија књига на свијету.

Причу приповиједа пилот који упознаје малог принца који је, како се испоставља, дошао на Земљу са далеке планете, гдје му је једини пријатељ била ружа. Сент Егзипери га је написао у Њујорку док је био у егзилу из окупиране Француске.

Само три куцане верзије “Малог принца” постоје, а ова садржи руком писане биљешке и исправке Антоана де Сент Егзиперија и прво појављивање једне од најпознатијих стихова из омиљене приче.

Овај артефакт садржи оно што се вјерује да је прво писано појављивање чувених редова: “Он не воит биен qу’авец ле цœур. Л’ессентиел ест инвисибле поур лес yеуx”, односно: “Само срцем се може исправно видјети; оно што је битно, оку је невидљиво.”

У претходним нацртима, Сент-Егзипери се “играо и окретао ову фразу уназад-унапријед у својој глави”, објашњава Семи Џеј, виши специјалиста за књижевност у лондонском продавцу књига Питера Харингтона. У куцаном тексту “можете да видите како је аутор направио тај искорак и писао ту пуну реченицу по први пут.”

Цијена куцаног текста је 1,25 милиона долара. Биће представљен на Абу Даби Арт, годишњем сајму умјетности који се одржава крајем новембра, пише Гардијан.

“Чудесно импровизован објекат”

Питер Харингтон је набавио искуцани рукопис из приватне колекције материјала везаних за Сент-Егзиперија. Типкопис је “стварно дочаравајући објекат”, упркос чињеници да споља дјелује “неувјерљиво”, каже Џеј. Налази се у црној фасцикли са картицама без ичега на корицама и на мјестима спојена заједно – “на неки начин чудесно импровизовани објекат”. Унутрашњост фасцикле је “прилично симпатична” – испуњена цртежима, биљешкама и скицама.

Једна од других копија куцаног текста налази се у Хари Рансом центру у Остину у Тексасу, док се друга може наћи у париској Библиотхеqуе Натионале де Франце. Верзија која је на продају чини се да је једина коју је Сент-Егзипери задржао као сопствену радну копију.

– Попунио је куцани текст својом руком писаним напоменама, исправкама, додацима, у циљу усавршавања и финализације текста – каже Џеј. Већина страница има ручне исправке; међу промјенама је и уклањање референци на Њујорк, које су замијењене универзалнијим сликама.

Постоји и чек

Чек од 100 долара укључен у пакет је вјероватно колекционар додао у фасциклу, каже Џеј. Написана 26. фебруара 1943, доставља се компанији “Броокс Униформ Цо” за “одијело слично униформи француског ваздухопловства” коју је наручио, према биографкињи Стејси Шиф.

Носио је униформу посљедњи пут када је посјетио стан своје љубавнице Силвије Хамилтон прије него што се вратио у рат. Том приликом јој је оставио оригинални руком писани рукопис “Малог принца”, који се данас чува у библиотеци Морган у Њујорку. Напустио је САД у априлу 1943. и верује се да је погинуо током извиђачке мисије у јулу 1944.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.