Модел била Кјара Фанчели

Откривена непозната Рафаелова слика из 16. вијека

  • Извор: Агенције
  • 18.09.2023. 09:35

Нова, досад непозната слика италијанског ренесансног сликара Рафаела Сантија, која приказује Марија Магдалену, откривена је недавно, саопштили су данас стручњаци на међународној конференцији у Перголи, граду у централној италијанској провинцији Пезаро и Урбино.

Анса наводи да је то умјетничко дјело, за који је модел била Кјара Фанчели, насликано на панелу од тополе димензија 46 пута 34 центиметра и да датира из 1504. године.

У власништву је приватног колекционара и стручњаци процјењују да ју је заиста насликао Рафаело.

Драма на утакмици: Навијачи бебу извлачили кроз бодљикаву жицу

Драма на утакмици: Навијачи бебу извлачили кроз бодљикаву жицу

Анса наводи да је верзију овог портрета Марије Магдалене насликао сликар Перуђино, Рафелов учитељ, али нова сазнања указују на то да је новооткривени Рафаелов портрет старији и од оног који је насликао његов учитељ.

Рафаелова верзија сматра се стилски и технички супериорнијом и на њој се могу примијетити суптилни утицаји Леонарда да Винчија.

Наводи се и да употреба пропорција на портрету сугерише да је Рафаело "коначно пронашао свој језик“ и надмашио свог учитеља.

Познати циркус живе животиње замијенио холограмима

Познати циркус живе животиње замијенио холограмима

Стручњаци су вијест о открићу нове слике саопштили у оквиру конференције "Визија савршенства Рафаела Сантија", уочи објављивања студије о његовом доприносу умјетности, која ће носити наслов "Рафаелова Магдалена, када ученик надмаши учитеља“.

(Фото: Википедиа)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: