Музеј Републике Српске

Отворена изложба накита са орнаментима Змијањског веза

  • Извор: АТВ
  • 23.08.2024. 16:00

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић свечано је данас у Музеју Републике Српске у Бањалуци отворила изложбу накита са орнаментима Змијањског веза "Трагови".

Изложба је уприличена у оквиру програма 59. "Кочићевог збора", а након тога Стојичићева је присуствовала и радионици за ученике основних школа током које ће стећи основне вјештине у изради змијањског веза, саопштено је из ресорног министарства.

"Желим да укажем да је тачно прије 10 година Змијањски вез стављен на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства што је био значајан догађај за Републику Српску, јер је то први елеменат уврштен на ту листу, не само из Републике Српске, него из цијеле БиХ. Можемо сви да будемо поносни што имамо такав елеменат на овој листи. Значајно је што ово добро потиче из краја из којег је Петар Кочић", рекла је Стојичићева.

Осврћући се на најмлађе полазнике радионице Змијањског веза, она је истакла да је сигурна да ће млади нараштаји све док је Музеја Републике Српске имати базу у којој ће моћи да сагледају прошлост, живе у садашњости и храбро гледају у будућност, чувајући сјећање на Петра Кочића.

Пратите нас и путем Вибера