"Траг"

Ова комедија је изашла прије више од 30 година, а гледаоци је и даље обожавају

  • Извор: Б92
  • 11.07.2024. 19:12

Након што је 80-годишњи глумац Мартин Мул преминуо крајем јуна ове године, његови филмови почели су да привлаче пажњу модерне публике.

Међу њима се нашла и црна комедија Траг (Clue) из 1985. године, која је добила бројне похвале након што је један корисник Редита написао да је то савршен филм.

"Моја сестра и ја можемо изрецитовати сваку реченицу дијалога. Прошло је више од 30 година, али чим пустим филм, више уживам гледајући пет минута препирке у Трагу него десетине Марвелових филмова заједно", написао је корисник у објави.

"Сценарио је невјероватан. Ликови су незаборавни. Осим тога, филм једноставно изгледа добро. Костими, монтажа, сценографија, продукцијски дизајн – све је врхунско."

Инспирација за филм је популарна друштвена игра

"Траг" је црна комедија која је инспирисана популарном друштвеном игром Клуедо у којој играчи морају да слиједе трагове и одгонетну ко је починио злочин. Филм је режирао и написао Џонатан Лин. 

Комедија Траг занимљива је по томе што има три могућа завршетка. Када се приказивала у биоскопима, сваки биоскоп је могао да одабере који ће од тих завршетака бити приказан, што је иритирало критичаре који су писали рецензије. ДВД издања филма спојила су све завршетке на једно мјесто.

Филм данас има култни статус упркос подијељеним критикама

Критичари су првобитно имали подијељена мишљења о филму, али с годинама су оцјене све боље, због чега филм данас има култни статус. Гледаоци су своје мишљење о филму подијелили у коментарима објаве на Редиту.

"Када сам био дијете, гледао сам тај филм пуно пута и уживао у њему због фантастичног хумора. Гледам га често и као одрасла особа јер уживам у свим шалама које нисам разумио када сам имао девет година", написао је један корисник.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм: Дан откупа (16+)

    Филм: Дан откупа (16+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм