Мајли Сајрус

Планетарни хит је плагијат?

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 18.09.2024. 11:19

Пјевачица Мајли Сајрус добила је тужбу због кршења ауторских права за њен планетарно популаран хит "Flowers" из 2023. године.

Како преноси Дејли мејл, пјевачица је наводно ископирала пјесму Бруна Марса “When I Was Your Man”, која је била велики хит и 2013.

Тужбу, међутим, није поднио Бруно Марс, већ "Tempo Music Investments" , који тврди да пјесма “Flowers” има сличну мелодију и хармонију као пјесма “When I Was Your Man”. Компанија наводи да су акорди које су креирали Сајрус, Грегори Хајн и Мајкл Полак и текст пјесме слични онима које су креирали Марс, Филип Ловинс, Ари Левин и Ендру Вајат.

Компанија у својој тужби тврди да је број сличности између пјесама толики да пјесма “Flowers” не би ни постојала да није било пјесме “When I Was Your Man”. Као што знамо, пјесма Мајли Сајрус је проглашена је синглом године и најбољим поп соло извођењем, а номинована је и за пјесму године на додјели Гремија.

С’ друге стране, пјесма “When I Was Your Man” била је номинована за најбољи поп соло наступ на додијели Гремy награда 2014. године, али награда није отишла Марсу. Темпо Мусиц сада тражи одштету од пјевачице као и да забрани дистрибуцију пјесме, што би могло да значи њено уклањање из дигиталних и будућих физичких верзија њеног албума “Ендлесс Суммер Вацатион”.

Компанија је поднијела тужбу јер је недавно преузела контролу над дијелом ауторских права на “When I Was Your Man”. Наиме, пјевач је продао дио свог каталога песама компанији Ворнер мјузик, која је 2019. године основала платформу Темпо Мусиц, која је осмишљена да улаже у каталоге пјесама умјетника кроз њихове мастер снимке и издавачка права. Посљедњих година, продаја каталога пјесама постаје све чешћа пракса за уметнике, јер на тај начин могу да обезбеде велике плате.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Бизнис клуб (Р)

    ''Бизнис клуб (Р)

  • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.