Први српски светитељ

Снимљен филм о Светом Јовану Владимиру, заштитнику овог града

  • Извор: Б92
  • 17.10.2024. 20:03

У режији Ђорђа Бојанића и ђакона Дејана Јовановића снимљен је филм о првом српском светитељу и владару Јовану Владимиру, чије мошти се налазе у Албанији.

Кадрови за документарни филм снимани су у Елбасану - Шин Ђон (Албанија), Старом Бару, Микуљићима, Румији (ходочашће до цркве Свете Тројице на врху Румије на висини 1596 метара).

Тамо се сваке године традиционално на дан Свете Тројице износи крст Светог Јована Владимира, кога чува братство Андровића.

"Обишли смо са протојерејом Јованом Пламенцем и братство Андровића у Старом Бару које вијековима чува крст Светог Јована Владимира и имали смо прилику да видимо и цјеливамо крст", нагласио је режисре Ђорђе Бојанић.

Иначе, Владимир  је био први српски владар кога је Српска православна црква прогласила за свеца. Владао је Дукљом, крајем 10. и почетком 11. вијека, државом која се простирала на подручју данашње Црне Горе, Босне и Херцеовине, Сјеверне Македоније и Албаније.

Свети Јован Владимир Србски се сматра првим српским свецем и небеским заштитником града Бара. Његово најстарије, данас изгубљено житије настало је у Дукљи вјероватно између 1075. и 1089. године; сачувано је у скраћеном облику у Љетописа попа Дукљанина, написаном на латинском.



Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм