Аустрија

У Грацу приказан документарни филм "Бежично - приче о Николи Тесли"

  • Извор: СРНА
  • 15.10.2024. 17:19

Документарни филм "Бежично - приче о Николи Тесли", о животу и научном дјелу најистакнутијег српског научника, приказан је вечерас на Техничком универзитету у Грацу.

Филм је рађен у продукцији Музеја Николе Тесле из Београда чији је кустос Владимир Перић изјавио Срни да се филм бави питањима којима се Тесла занимао прије више од једног вијека.

"Као сведоци данашњице стављамо у фокус многа питања, а остаје нам најбитније - да ли би свет био другачији да су слушали Теслу у то доба", рекао је Перић.

Перић је нагласио да Теслино насљеђе представља његов однос према свом генијалном дару и несебичност да то искористи за добробит човјечанства.

Директор Музеја Ивона Јевтић истакла је да је акценат филма на Теслином српском поријеклу.

"Музеј Николе Тесле ради битан пројекат с циљем да свету прикаже шта је све урадио, а овај факултет је круцијално место да се прикаже. Тесла је живот посветио изучавању, преданом раду и то је порука - да треба да будемо истрајни и добри људи", рекла је Јевтићева.

Предсједник Савеза Срба у Штајерској Горан Јовић, који је један од организатора, изјавио је да је пројекција филма један од догађаја у оквиру пројекта "Српско-аустријски мостови".

"Циљ је да дијаспору у Штајерској представимо домаћинима. Ово је један од успјешних корака које смо направили, а у будућности ћемо се окренути ка институцијама Аустрије", рекао је Јовић.

Предсједник Удружења КЕРБ Жељко Милиновић рекао је да су представљањем филма жељели да истакну историјске личности које су имале везе у културној баштини Аустрије, те на тај начин чували дјела од заборава.

Предсједник Хуманитарне организације "Срби за Србе" у Аустрији Стефан Копривица рекао је да су, осим хуманитарног карактера пројекције, дошли на идеју повезивања кроз историју.

"Приказивање филма на Универзитету на коме је Никола Тесла почео да прави научна дјела даје додатни подстрек дјеци и студентима који се одлуче да студирају у Грацу", рекао је Копривица.

Пројекцији филма, осим многобројне публике, присустовали су и градоначелник Граца Елке Хар, ректор Универзитета Хорст Бишоф и декан Франц Хас.

Након пројекције одржано је предавање "Еколошка свијест Николе Тесле".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.