Мећавник

Завршен Кустендорф класик

  • Извор: СРНА
  • 04.09.2024. 09:28

На Мећавнику је под ведрим небом завршен 11. Кустендорф класик извођењем традиционалне српске пјесме "Тамо далеко" у интерпетрацији руских и бјелоруских ученика музичких школа, додјелом "Матрјошки" и драмском опером "Шум шуме преко поља" Александра Седлара.

"Златна матријошка" додијељена је синоћ српском виолинисти Матији Спасојевићу са Музичке академије у Београду, сребрна руском пијанисти Сергеју Паженову са Музичкае академије у Омску, а бронзана бјелоруском саксофонисти Димитрију Шувалову са Музичке академије у Минску.

Специјална награда, међу 36 младих умјетника из Србије, Русије и Бјелорусије који су учествовали у такмичарском програму, додијељена је класи хармоникаша са Факултета музичке уметности у Нишу, пренио је РТС.

Оснивач фестивала и редитељ Емир Кустурица затворио је фестивал уз ријечи да је животна идеја увијек јача кад је у питању фикција и да је много снажнија од реалности.

"Кустендорф класик" на Мећавнику од 31. августа до 3. септембра

"Мислим да то артикулише живот побједника и оних који ће сљедећи пут да побиједе да наставе да се баве том умјетнишћу, јер је можда од свих најузвишенија", рекао је Кустурица.

Он је подсјетио да теоретичари говоре да "све друге умјетности настоје да постану музика".

"Како другачије да тумачимо мој бег из филма у музику!? Свечано могу да објавим да се управо сад из музике враћам у филм што дубински потврђује да сви тежимо да будемо музика", истакао је Кустурица.

На Мећавнику је 1. септембра почео 11. Фестивал класичне музике Кустендорф Класик, на којем је у такмичарском програму учествовало 36 младих умјетника из Србије, Русије и Бјелорусије. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.