Afogato je italijanski dezert i prava poslastica za ljubitelje kafe. Takođe, odličan je izbor za ljetne dane.
Iako ne postoji zvanični i univerzalni način kako da napravite ovaj interesantni dezert, on zapravo ne iziskuje nikakve posebne kulinarske vještine.
Jednostavan je za pripremu, te su vam potrebna samo dva sastojka, a to su kafa i sladoled. Pored toga, svoj afogato možete da ukrasite čokoladnim mrvicama, a možete koristiti šlag i razne jestive dekoracije za torte i kolače.
Prema originalnim italijanskim recepturama, trebalo bi da koristite espreso, ali kao zamjenu možete da koristite neke instant kafe ili našu domaću kafu. Samo je potrebno da kafa ne bude prejakog ukusa.
Priprema:
Skuvajte kafu i ostavite je da se malo ohladi. Kafu možete i potpuno ohladiti. Potom u čašu ili posudu za sladoled stavite jednu do dvije kugle sladoleda od vanilije i prelijte kafom. Takođe, u šoljicu možete dodati rum ili neki liker.
(Foto: Unsplash)