Ако не волите кафу или чај можда је крајње вријеме да себи направите салеп, топли напитак идеалан за људе који желе нешто ново.
Не само што је препоручљиво да се пије ујутро, већ показао се као изузетно рјешење за поједине здравствене тегобе, попут проблема са пробавом, као и код прехладе и кашља. Ево како да га у сопственој режији припремите.
Састојци:
500 мл обичног млијека или воде (по избору)
кашика салепа у праху
2 кашике шећера
мала кашика цимета
мала кашика мљевених пистаћа.
Припрема:
У једну шерпу сипати хладно млијеко, прах од салепа и шећер , затим ставити на шпорет да прокува. Кувати смјесу на средњој температури а када два пута прокључа и крене да се згушњава склонити са рингле. Тако топао салеп сипати у двије веће шоље, посути циметом и мљевеним пистаћима, мада може и без њега. Уколико волите неко друго суво орашасто воће може то бити и мљевени бадем или љешник.