Јаја су уобичајен избор за брзи доручак јер не постоји погрешан начин припреме.
Можете их кувати, пржити јаја или правити кајгану, укус ће и даље бити одличан. Јаја такође садрже висококвалитетне протеине и немају много калорија. Међутим, оно што нас мучи када купујемо јаја јесте како изабрати најбоља.
Узимамо она која су нам „лијепа за очи“, а најчешће избјегавамо јаја која имају избочине и тачке на љусци. Стручњаци су ријешили дилему зашто нека јаја изгледају тако и да ли су безбједна за употребу.
– Ове тамне мрље настају на почетку процеса, док јаје још увијек „путује“ кроз кокош. Успут се јаје окреће, а ако се то дешава преспоро, може да се заврши пјегама. Током овог процеса формира се и неједнака љуска јајета -тврде они.
Да ли је безбједно јести таква јаја?
Кратак одговор је – „да“.
Најважнији дио када је у питању безбједност јаја је начин на који их кувате. Јаја могу садржати бактерију салмонеле, која је други најчешћи узрок тровања храном у САД.
Стручњаци упозоравају да црне или зелене мрље унутар љуске јајета могу указивати на то да се у јајима налазе бактерије и таква јаја треба одмах бацити.