Сложићете се да ништа не окрепљује тако добро као топла домаћа супа. Наше баке и деке нису могле да замисле ручак, а да се не поједе нешто “на кашику”.Ово је прилично једноставно јело, а све што вам је потребно је стрпљење и вријеме да сачекате да се супа скува.
Састојци:
Коскице и ситни дијелове једног пилета
Двије средње шаргарепе
Пола мањег целера
Један коријен пашканата
Један црни лук
Со и бибер и зачини по укусу
Једна веза першуна
Вода
Састојци за кнедле
Једно јаје
Пет кашика гриза
Прстохват соли
Једна кашика масти
Припрема:
Дијелове пилета које ћете ставити у супу оперите, па их ставите у шерпу. Шаргарепу, целер и коријен пашканата исјеците на коцкице, па све налијте већом количином воде и ставите на шпорет на јачу температуру док не проври.
Оперите главицу црног лука и преполовите је, па је запеците са равне стране на сувом тигању.
Када вода прокључа смањите ватру и додајте црни лук, па оставите најмање сат времена да се кува. После тог времена са коскица скините месо, вратите га у шерпу, а све непотребне дијелове баците. Супа је готова када поврће омекша.
У међувремену доливајте топлу воду, уколико буде потребе.
Додајте зачине по жељи и укусу.
Припрема кнедли:
Кашику масти добро улупајте виљушком, па додајте једно јаје, мало соли и све сједините. Додајте гриз иоставите са стране да одстоји десетак минута.
Гриз ће послије тог времена набубрити, па уколико је све сувише ријетко, додајте још мало гриза.
Количина највише зависи и од величине јајета, зато је добро да смјеса за кнедле одстоји прије него што наставите кување.
Када је супа готова, кашиком вадите кнедле и спуштајте их у лонац, па кувајте око пет минута.
На крају додајте и ситно сјецкани першун и послужите.