За вријеме Ускршњих празника сви једу кувана јаја, али ријетко ко обраћа пажњу на ове детаље.
Јаја су чест избор за брзи доручак јер не постоји погрешан начин припреме. Можете их скувати, испржити јаја на око или направити кајгану – укус ће свеједно бити одличан. Јаја садрже и квалитетне протеине, а немају много калорија. Ипак, оно што нас мучи када купујемо јаја како да изаберемо она која су најбоља.
Узимамо она која су нам „лијепа на око“, а јаја које имају неравнине и тачкице на љусци обично избјегавамо, преноси Ало.
Стручњаци америчке Агенције за превенцију болести су разријешили дилему зашто настају нека јаја тако изгледају и да ли су безбједна за употребу.
- Ове тамне мрље настају на почетку процеса, док јаје још „путује“ кроз кокошку. На том путу јаја се окреће, и ако се то дешава преспоро, на крају може добити пјегице. Неравна љуска јајета, такође настаје током тог процеса - тврде они, а преноси амерички Бон Апетит
Да ли је безбједно јести таква јаја. Кратак одговор је – „да“. Најважнији дио када је у питању безбједност у конзумирању јаја је начин на који их кувате. Јаја могу да садрже бактерију салмонелу која је у САД други најчешћи узрочник тровања храном.
Стручњаци упозоравају да црне или зелене мрље унутар љуске јаја могу да указују да у јајима има бактерија.